Microsoft, geleceğin Türkiyesini çocuklarla inşa ediyor

Düzenleyen:
Microsoft, geleceğin Türkiyesini çocuklarla inşa ediyor

Ekonomi Haberleri

Yazılım ve kodlama derslerinin ilkokul, ortaokul ve lise müfredatında yer alması için çaba sarf eden Microsoft, çocuklar ve öğrenciler için düzenlediği özel etkinliklerle dijital dönüşümün temellerini atıyor.

Ömer TEMÜR - Türkiye'nin dijital dönüşümünde önemli bir rol üstlenen Microsoft Türkiye, işe çocuklardan başladı. Bu hedef doğrultusunda 2012 yılında Açık Akademi uygulama geliştirme ve yazılım okulunu hayata geçiren Microsoft bugüne kadar 175 binin üzerinde öğrenciye yazılım ve kod yazma eğitimi verdi. Global arenada 2 senedir Microsoft olarak code.org’un tüm dünyada çocukların kod yazmasını teşvik etmek üzere sürdürdüğü Hour of Code (Kod saati) uygulamasını destekleyen kurumlardan biri olduklarını belirten Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, "Bu yıl Minecraft oyununun MinecraftEdu isimli bağımsız girişimini satın aldık. Bu sürümde öğrenciler kod yazmayı oyun oynayarak öğreniyor. Açık Akademi ile başlattığımız bilişimde eğitim seferberliğimizi, Hour of Code etkinliklerimizde edindiğimiz deneyimlerimizle birleştirerek, geçen sene eğitimde bilişim seferberliğini bir adım daha ileriye taşıdık. Daha kapsamlı, daha yaygın bir platformda tüm çocuklara ulaşalım, birlikte geleceğimizi şekillendirelim diyerek, Finansbank ve Habitat ile bir araya geldik. 'Minik Parmaklar Geleceği Programlıyor' adı altında başlattığımız projeyle bütün bir yıla yayılan faaliyetler yürüttük. Toplamda 175 bin öğrenciye eğitim verdik" dedi.

4 MİLYAR DOLARLIK BÜTÇE 
Amerika'nın sadece bu iş için 4 milyar dolarlık bir bütçe ayırdığına dikkat çeken Kansu, "Nitekim ABD Başkanı Barrack Obama'nın başlattığı 'Herkes İçin Bilgisayar Bilimi İnisiyatifi' girişiminin amaçlarından biri de üniversite öncesindeki tüm öğrencilere içinde kodlamanın da yer aldığı bilgisayar dersleri verilmesi. Türkiye'de de kodlama derslerinin ilkokul, ortaokul ve lise müfredatında yer alması için çalışmalar yapılmaya başlandı. Biz de Minik Parmaklar Geleceği Programlıyor projemiz kapsamında eğitimlerin başladığı Haziran 2015’ten bugüne kadar 15 farklı ilde, 8-12 yaş arası 1853 çocuk, 16 saatlik kod yazma eğitimi aldı" diye konuştu. 

GİRİŞİMCİLERE DESTEK OLUYORUZ
Çocukların yanı sıra 1500 start-up’ı desteklediklerini dile getiren Murat Kansu, Türkiye’de üretilen yazılımların Microsoft platformlarında kullanılmasını ve ve ihraç edilmesini önemsediklerini söyledi. "BizSpark" ve "BizSpark Plus" programları ile kendi yazılımlarını geliştiren teknoloji girişimlerini desteklediklerini ifade eden Kansu şu bilgileri verdi: "Programlarımız ile hedefimiz hem başlangıç aşamasındaki hem de belli olgunluğa erişmiş girişimleri büyütmek. 5 yaşından küçük ve yıllık 250 bin doların altında ciroya sahip yazılım sektörü start-up’larının dahil olabildiği BizSpark programı kapsamında, girişimler üç yıl boyunca Microsoft’un tüm yazılım teknolojilerini ücretsiz olarak kullanırken, Microsoft Software Developer Network üyeliğine hak kazanıyor. Bu girişimler, aylık 5 kullanıcıya kadar 750 USD’lik Azure bulut kullanım hakkını da ücretsiz alıyorlar. Bir ileri seviyeye gelmiş girişimleri ise BizSpark Plus programı ile destekliyoruz. Burada ön kriterimiz girişimin 1 milyon dolar ciroya ulaşmamış olması. Bu girişimler, tüm BizSpark haklarının yanı sıra aylık 10 bin USD’Lik yani yıllık 120 bin USD’Lik bulut teknolojisi Azure kullanım hakkı da elde ediyorlar."

"Dudullu oto sanayi de büyük işletmelerle aynı hizmeti alıyor" 
Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, bulut bilişimde dünyanın en büyük şirketi olduklarını belirterek, her yıl bulut tabanlı teknolojilere 10 milyar dolara yakın yatırım yaptıklarını bildirdi. 
Bulut bilişimin, şirketleri ve kamuyu büyük yatırım maliyetlerinden kurtaran özel bir teknoloji olduğunu anlatan Kansu, "1 milyardan fazla kullanıcıya ve 20 milyondan fazla şirkete hizmet veriyoruz. Fortune 500 listesindeki şirketlerin yüzde 80'i Office 365 ve Microsoft Azure’un da dahil olduğu Microsoft bulut çözümlerini kullanıyor" dedi. Bulut bilişim sayesinde büyük işletmeler gibi Dudullu oto sanayideki bir KOBİ de aynı imkanlardan yararlanabildiğini ve harcadığı kadar ödediğini anlatan Kansu, "2008’den bu yana teknoloji pazarı çok yavaş büyüyor. Bulut bilişim pazarı ise yüzde 20-25 büyüyor. Şu anda Türkiye’de bu pazarın büyüklüğü 80 milyon dolar seviyelerinde ancak büyüme de burada gerçekleşiyor" diye konuştu. 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...