Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kars-Tiflis-Bakü demiryolu hattı için tarih verdi

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Kars-Tiflis-Bakü demiryolu hattı için tarih verdi

Ekonomi Haberleri  / İHA

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kars-Tiflis-Bakü demiryolu hattının yıl sonunda tamamlanacağını söyledi. Yıldırım, "Öncelikle trenle yük taşımacılığı, daha sonra da yolcu taşımacılığı mümkün hale gelecek” dedi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türk Konseyi Ulaştırma Bakanları Toplantısı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“KARS-TİFLİS-BAKÜ DEMİRYOLU 2016 SONUNDA TAMAMLANACAK”

Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu hattı ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Yıldırım, “Bu demiryolunun tamamlanması ile birlikte Avrupa ile Uzakdoğu arasında Kafkaslar üzerinden doğrudan bağlantı gerçekleşmiş oluyor. Bu proje sadece Azerbaycan’ın, Türkiye’nin, Gürcistan’ın projesi değil. Bu proje Uzak Doğu, Orta Asya ve Avrupa’nın ortak projesi. Bu halkayı tamamlamadığımız zaman ipek yolu eksik kalmış olacak. Projede bazı arzu etmediğimiz gecikmeler oldu. Tedbirler aldık. 2016 sonu itibariyle burada trenleri yürütmüş olacağız. Öncelikle trenle yük taşımacılığı, daha sonra da yolcu taşımacılığı mümkün hale gelecek. Geçmişten kaynaklanan sorunlar tamamen çözülmüş oldu. Önümüzde işin tamamlanması için engel kalmadı” diye konuştu.

“İSTANBUL-SELANİK HIZLI TREN PROJESİ BİRKAÇ SENEDE TAMAMLANMIŞ OLUR”

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile görüşmesinin ardından açıkladığı “Selanik İstanbul arası hızlı tren hattı” projesinin ayrıntıların da veren Bakan Yıldırım, “Sayın Başbakanımız ve Yunanistan Başbakanı’nın dün görüşmesinde ortak bir görüş olarak ifade ettikleri bir projedir. Esasen biz İstanbul’dan Edirne’ye kadar yüksek hızlı tren yapımını bu sene başlatacağız. Bu proje Türkiye tarafından bahsedilen projenin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Benzer şekilde AB ortaklık öncesi katılım fonlarını kullanmak suretiyle Yunanistan’da da devamı yapılınca bahsedilen proje gerçekleşmiş olacak. Dolayısıyla bizim tarafta zaten belirli bir aşamaya geldi. Benzer şekilde Yunanistan tarafı da bu çalışmaları başlatırsa ümit ediyorum birkaç senede bu proje tamamlanmış olur. Böylece Türk-Yunan dostluğunun göstergesi olarak bu hat devreye girmiş olur” ifadelerini kullandı.

3 KÖPRÜNÜN GEÇİŞ ÜCRETİ

Bakan Yıldırım, 3. Köprünün geçiş ücretleri ile ilgili eleştirilere de yanıt vererek, şunları söyledi:

“Bunlar köprünün devamı olan yollarla ilgili yapılan sözleşmesinde kararlaştırılan hususlar. Dolayısıyla bu köprüyü devletin bütçesinden yapmıyoruz. Bu köprünün bir maliyeti var. Bu maliyet, köprüyü işletmek ve işletirken de köprüyü kullanacak araçlardan ücret almak suretiyle karşılanacak. Dolayısıyla burada şaşılacak ya da yadırganacak bir şey yok. Her hizmetin bir bedeli var. Paranız varsa bütçenizden yaparsanız o bedeli süspanse edersiniz. Eğer yoksa yeterli kaynağınız özel sektörle ortaklık şeklinde yaparsınız. Bir an önce hizmet devreye girer. Bu proje çok başarılı bir projedir. Dünyada rekor sürede yapılan bir köprüdür. Bu köprünün devreye girmesiyle yılda İstanbul’da zaman kaybından trafik sıkışıklığındaki yakıt kaybından 3 milyar TL tasarruf sağlanacak. Bunu göz önüne aldığınızda 2 sene içinde köprü bedavaya geliyor. En pahalı hizmet olmayan hizmettir”.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...