Stajyer öğrenciye sigorta ve 400 TL maaş

Düzenleyen:
Stajyer öğrenciye sigorta ve 400 TL maaş

Ekonomi Haberleri

Milli Eğitim Bakanlığı 2 milyona yakın meslek lisesi öğrencisi ile öğretmeni yakından ilgilendiren yeni düzenlemeleri hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Gökhan Kaya ANKARA
Bu kapsamda çıraklık eğitimi zorunlu hale getirilirken, öğrenciler haftada bir gün genel meslek derslerini alacak, 5 gün de sektörde çalışacak. Meslekî Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri son sınıfta yaptıkları staj için en az 400 lira maaş alacak. Bu oran asgari ücrete endeksli olacak ve verilecek ücret hiçbir zaman asgari ücretin yüzde 30’unun altına inmeyecek. Bu ücretlerin işverene yük olmaması için de öğrencilerin stajlardaki maaşlarının 3’te 2’si devlet, 3’te 1’i de özel sektör tarafından ödenecek. Ayrıca meslek lisesine kayıt olan öğrenciler, 10’uncu sınıftan itibaren iş kazası risklerine karşı devlet tarafından zorunlu sigorta kapsamına alınacak.

Ayrıca istihdam garantisi veren her özel sektör, özel meslek lisesi açıp, devletten teşvik alarak, kendi iş gücünü kendi yetiştirebilecek. Organize sanayi bölgelerinde uygulanan öğrenci başına 4 bin-6 bin 250 lira teşvik sisteminin organize sanayi bölgeleri dışındaki yerlere de yaygınlaştırılması sağlanacak. Teşvikler sayesinde açılacak olan yeni özel meslek liseleriyle birlikte yeni istihdam alanları oluşturulacak. Bu okullarda okuyan öğrencilerden, stajlarının ardından meslekî eğitim bilgi birikimlerini ölçmek amacıyla yapılacak sınavı geçenlere lise diploması verilecek.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...