'Trafik sigortası primlerinin hızla düşmesini bekliyoruz'

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
'Trafik sigortası primlerinin hızla düşmesini bekliyoruz'

Ekonomi Haberleri  / İHA

TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı Hüseyin Kasap, trafik sigortası primlerinin sürekli arttığına dikkat çekerek, “Artan maliyetler ve hasar süreçlerindeki belirsizlik nedeniyle, trafik sigortası primleri sürekli artıyor. Karayolları Trafik Kanununda yapılacak düzenleme ile trafik sigortası primlerinin hızla düşmesini bekliyoruz. Şayet bu gerçekleşmezse sorunun çözümü için fiyatların devlet tarafından belirlenmesinin masaya getirilmesi faydalı olabilir” dedi.

TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı Kasap, zorunlu trafik sigortasındaki prim artışlarını değerlendirdi. Son dönemde trafik sigortasındaki prim artışını endişeyle izlediklerini belirten Kasap, “Aracı olan her vatandaş kanunen trafik sigortası yaptırmak zorunda, serbest tarifeye geçiş ile birlikte bu sigortaya uygun fiyatlardan ulaşabiliyorduk. Ancak son dönemde çok yüksek poliçe fiyatları ile karşı karşıyayız. Öyle ki insanlar sigortalarını yaptıramaz hale geldi. Türkiye’de düzenlenen her yüz trafik sigortasının 93’ünü biz acenteler satıyoruz. Ülkemizin her köşesine, ihtiyacı olan tüm vatandaşlarımıza, bu poliçeyi bizler ulaştırıyoruz. Kaza anında, vatandaşa yardımcı oluyor, onları bilgilendiriyoruz” diye konuştu. 


Kasap, 50 bin kişiye istihdam sağlayan, tamamı milli ve yerli 15 Bin’i aşkın sigorta acentesinin en önemli gelir kaleminin trafik sigortası olduğunu vurguladı. Son dönemdeki poliçe fiyatlarının, acentelerin varlığını tehdit ettiğini savunan Kasap, şunları kaydetti: 

“Sadece yüksek fiyatlar değil, fiyat dalgalanmaları da bizim için büyük problem. Örneğin, hiç kazası olmamış bir vatandaşın 2015 yılı poliçe fiyatı 300 TL iken, 2016’da bu fiyat en az 650 TL. Vatandaşa bu artışın nedenini açıklayamıyoruz. Ayrıca, fiyat farkları da sektöre ve bize olan güveni yok etti. Trafik sigortasının sağladığı teminat limitleri tüm şirketlerde aynı, belirli bir araç için, bu standart ürünün fiyatı bir şirkette 900 TL iken, başka bir sigorta şirketinde 14 Bin TL. Avrupa’da fiyat dalgalanması en fazla yüzde 60, o da riskli sürücüler için, bizde ise kazasız sürücü için dahi yüzde bin 500’ün üzerinde. Artan maliyetler ve hasar süreçlerindeki belirsizlik nedeniyle, trafik sigortası primleri sürekli artıyor. Karayolları Trafik Kanununda yapılacak düzenleme ile primlerin hızla düşmesini bekliyoruz. Şayet bu gerçekleşmezse sorunun çözümü için tarife seçeneğinin (fiyatların devlet tarafından belirlenmesi) masaya getirilmesi faydalı olabilir.” 

Fiyatların makul seviyelere gelerek, piyasanın toparlanması ve insanların sektöre olan güveninin yeniden tesis edilmesini ve kısa süreliğine de olsa tarife uygulamasına dönülmesi konusunda tüm sektör paydaşlarının çalışma yapması gerektiğine dikkat çeken Kasap, “Tarifenin sektöre ve vatandaşa faydası, zararları değerlendirilmeli. Bununla birlikte, suistimallerin engellenmesi, kapanma tehlikesi ile karşı karşıya olan sigorta acentelerinin korunması için, taban acente komisyonu da devlet tarafından belirlenmeli” ifadelerini kullandı. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...