'Pakistan ile İran arasında 5 milyar dolarlık ticaret mümkün'

Düzenleyen:
'Pakistan ile İran arasında 5 milyar dolarlık ticaret mümkün'

Ekonomi Haberleri

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Pakistan ziyaretini yorumlayan uzmanlar, enerji ve gaz transferinin yanı sıra limanlar arasında bağlantı kurulması sayesinde iki ülkenin, ticaret hacminin 5 milyar dolara çıkartılmasının gerçekçi bir hedef olduğunu kaydediyor.

İran'la P5+1 ülkeleri arasında imzalanan nükleer anlaşma sonrasında yaptırımların kalkmasıyla Pakistan'a iki günlük resmi ziyaret gerçekleştiren Ruhani, liderlerle yaptığı görüşmede özellikle enerji, ticaret ve siyasi iş birliği üzerinde durdu.

Ruhani'nin İslamabad ziyaretini AA'ya değerlendiren Pakistanlı savunma analisti İkram Sehgal, "İran, Pakistan'ın Arap ülkelerine yönelik siyasetinin tarafsız yürütüldüğünü fark etti. Şu açık ki Pakistan, herhangi bir Arap ülkesinin İran'a karşı tutumunun bir parçası olmayacaktır. Aynı şekilde, Araplara karşı bir müdahaleye de karşı olacaktır." diye konuştu.

Sehgal, İran'dan Pakistan'a 14 yıl aradan sonra ilk kez cumhurbaşkanı düzeyinde bir ziyaret gerçekleştirildiğinin altını çizerek, "Bu, iki ülke arasında siyasi ilişkilerin geliştiğini gösteriyor. Pakistan'da bazı silahlı gruplar geçmişte vekalet savaşının parçası olarak mezhep çatışmalarına neden olmuştu. Ancak Şii ve Sünniler arasında hiçbir zaman büyük bir çatışma yaşanmadı, uyum içinde hayatlarını sürdürdüler." ifadelerini kullandı.

Pakistanlı ekonomist Aşfak Hasan ise özellikle İran üzerindeki yaptırımların kaldırılmasının ardından düzenlenen söz konusu ziyaretin, iki ülke arasındaki karşılıklı ticaret hacmini olumlu etkileyeceğine dikkati çekti.

Yapılan görüşmelerin ardından ticaret hacminin 5 milyar dolara çıkartılmasının hedeflendiğini hatırlatan Hasan, "Bu hedefi tutturmaları mümkün. İran'ın Çahbahar ve Pakistan'ın Gvadar limanları arasındaki kara ve denizyolu bağlantısının sağlanması buna yardımcı olacaktır. Ziyaret, doğalgaz ve enerji alanlarında iş birliğinin arttırılmasına öncü olacak." dedi.

Suudi Arabistan ile İran arasındaki gerilimde Pakistan'ın tarafsız bir rol oynamaya çalıştığını belirten Hasan, İslamabad yönetiminin denge politikası güttüğü değerlendirmesinde bulundu.

Pakistanlı eski diplomat ve Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ekrem Zeki de Ruhani'nin "başarılı" bir ziyaret gerçekleştirdiği yorumunu yaparak, bu sayede, İslamabad ile Tahran'ın doğalgaz boru hattı inşası üzerinde çalışmalara devam edeceğini vurguladı.

Zeki, Pakistan'ın istikrarının İran ve Çin ile ilişkilerinin iyi olmasından geçtiğini de sözlerine ekledi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...