Türkiye ilk kez böyle bir durumla karşılaştı

Düzenleyen:
Türkiye ilk kez böyle bir durumla karşılaştı

Ekonomi Haberleri

TÜİK verilerine göre enflasyon martta aylık yüzde 0,04 düşerek, piyasa beklentisi olan yüzde 0,55 artışın oldukça altında gerçekleşti. Bu durum Türkiye'de ilk kez oluyor.

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgiye göre enflasyon martta aylık yüzde 0,04 düşerek, piyasa beklentisi olan yüzde 0,55 artışın oldukça altında gerçekleşti. Şubatta yüzde 8,78 olan yıllık enflasyon, marttaki sert düşüşün etkisiyle yüzde 7,46'ya geriledi ve son 7 ayın en düşük seviyesine indi.

UZMANLAR OLUMLU GÖRÜYOR

Kömürcüoğlu, çekirdek enflasyonda gerilemenin başlamasının olumlu bir gelişme olduğunu vurgulayarak, "Kur geçişkenliğinin etkisinin zayıfladığını gösteriyor. Önümüzdeki aylarda da bu seyrin devam etmesi muhtemel görünüyor. Bugünkü verinin aynı zamanda ay ortasındaki beklenti anketinde de etkili olacağını düşünüyoruz. Geçmiş veriden etkilenen katılımcıların yıl sonu beklentilerini aşağı yönlü güncellemeleri söz konusu olacaktır." diye konuştu. Hem çekirdek göstergelerdeki düşüşün hem de beklentilerdeki olası düzeltmenin, son toplantısında faiz koridorunun üst bandında indirime başlayan Merkez Bankasının da elini rahatlattığını kaydeden Kömürcüoğlu, "Bu bağlamda uluslararası piyasalardaki iyileşmenin de devam etmesi durumunda, 20 Nisan'daki PPK toplantısında yeni başkan kim olursa olsun en azından üst banttaki indirim ihtimali oldukça güçleniyor." değerlendirmesini yaptı.

GIDA VE ALKOLSÜZ GURUBUNDA ETKİLİ 

"Çekirdek enflasyon Merkez Bankasının agresif faiz indirimine gitmesini engelleyebilir" Destek Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan da enflasyonun gerilemesinde aylık yüzde 1,53'lük düşüş gösteren gıda ve alkolsüz içecekler grubunun etkili olduğunu ifade etti.

"MERKEZİN ELİ RAHATLAR"

Bu olumlu seyrin TCMB'nin faiz indirimi konusunda elini rahatlatabileceğini kaydeden Tufan, "Ancak çekirdek enflasyon yüzde 9,51'le hala güçlü seyrini koruyor. Manşet enflasyon düşüş eğilimindeyken, çekirdek enflasyonun onu takip etmemesi Merkez Bankasının agresif bir faiz indirimine gitmesini engelleyebilir. Piyasalarda baz senaryo PPK'nın 25 baz puan indirimine gitmesi yönünde. Ancak indirimin süreceği yönünde beklenti piyasalarda olumlu fiyatlanabilir. Enflasyonun açıklanmasıyla gösterge tahvil faizi yüzde 9,90'a geriledi. Bu sebeple faiz kararına kadar 25-50 baz puanlık beklentiler özellikle borsada bankacılık endeksine olumlu yansıyabilir." diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...