'HSBC yaptırıma rağmen Esed’in kuzeniyle çalıştı' iddiası

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'HSBC yaptırıma rağmen Esed’in kuzeniyle çalıştı' iddiası

Ekonomi Haberleri  / AA

"Panama belgeleri"nde, İngiltere'nin en büyük bankası HSBC’nin ABD ve AB yaptırımlarına rağmen, Beşşar Esed’in kuzeni Rami Makhlouf için uzun süre finansal hizmet vermeye devam ettiği öne sürüldü.

"Panama belgeleri"nde İngiltere’nin en büyük bankası HSBC’nin uluslararası yaptırımlara rağmen Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in kuzeni Rami Makhlouf için uzun süre finansal hizmet vermeye devam ettiği öne sürüldü.

Dünyanın dördüncü en büyük uluslararası hukuk ve danışmanlık firması Mossack Forseca’dan sızdırılan “Panama belgelerinde” HSBC’nin ABD ve Avrupa Birliğinin (AB) yaptırımlarına rağmen Suriye’de Beşşar Esed’in kuzeni Rami Makhlouf için finansal hizmet sunduğu iddia edildi.

Belgeleri ortaya çıkaran Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumunun (ICIJ) proje ortaklarından olan İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Guardian’ın haberinde, “HSBC, ABD’nin Suriye Devlet Başkanı Esed’in kuzeni Rami Makhkouf’a 2008 yılında yaptırım uygulamasının ardından uzun bir süre lobi hizmeti verdiğini gösteren Panama vergi dokümanları ile karşı karşıya.” ifadelerine yer verildi.

"Panama belgeleri"nde, Makhlouf’a yönelik Avrupa Birliğinin 2011 yılının mayıs ayında yaptırım uygulamaya başlamasına rağmen, HSBC’nin Maklouf’a aynı yılın eylül ayına kadar finansal hizmet verdiği öne sürüldü.

Belgelerde HSCB’nin Londra’daki yönetim merkezinin de Makhlouf’la olan ilişkiden haberdar olduğu belirtildi.

"Maklouf konusunda rahatlar"

Örneğin; hukuk danışmanlık firması Mossack Forseca’nın Cenevre’deki ofisinden Panama’daki yönetim merkezine 2011 yılı şubat ayında gönderilen bir e-mailde, “Bay X bana HSBC’nin sadece Cenevre’deki değil Londra’daki yönetim merkezinin yasal uygunluk biriminin de Makhlouf’tan haberdar olduğunu söyledi. Maklouf konusunda rahatlar.” ifadelerine yer verildiği belirtildi.

Geçen yıl HSBC Bankasının Cenevre şubesinden sızdırılan “Swissleaks” belgelerinde ise Makhlouf’un 2006 yılında bankanın İsviçre şubelerinde farklı hesaplarda en az 10,5 milyon sterlin bulundurduğu öne sürülmüştü.

HSBC’nin bu banka hesaplarını İsviçre’deki denetleyici kuruluşlar tarafından 2011 yılının mayıs ayında özel olarak talep edilene kadar dondurmadığı belirtilmişti.

"Panama belgeleri"nde ayrıca HSBC’nin ABD’nin 2008 de yaptırım uygulamaya başlamasından sonra iki yıl kadar daha Makhlouf’un sahibi olduğu Drex Technologies şirketine finansal hizmet sunmaya devam ettiği kaydedildi. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...