Sadece ad ve soyadıyla hesaplar boşaltılamaz

Düzenleyen:
Sadece ad ve soyadıyla hesaplar  boşaltılamaz

Ekonomi Haberleri

Sızdırıldığı iddia edilen kimlik bilgilerinin dolandırıcılık için yetmeyeceğini söyleyen uzmanlar, “Siz ‘polisim’ diyene kanmayın. Bankalarda sadece kimlik numarasıyla işlem yapılmıyor. Telefonda bilgi paylaşmayın” uyarısında bulundu

Türk vatandaşlarının kimlik bilgilerinin sızdırıldığı iddialarının ardından başlayan endişelerin yersiz olduğu belirtildi. İddiaların ardından vatandaşlarda başlayan “Banka hesabım boşaltılır mı?”, “Adıma şirket kurarlar mı?”, “Sahte nüfus cüzdanı çıkarabilirler mi?” diye sayısız soru iletilen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, kontrollerin çok sıkı olduğunu söyledi. Akben, “Birçok bankada kontroller çift gidiyor. İnsanlar öyle bir kimlik numarası ya da isim-soy isim yazarak para çekme ya da hesap açma işlemi yapamıyor. Öyle bir şey yok” dedi.
Uzmanlar ise, servis edildiği iddia edilen datalarda kimlik seri numarası, kimlik numarası, kütük ve aile sıra numarası gibi bilgiler ile o kişiye ait fotoğrafın yer almadığını, bu nedenle sahte kimlik üretmenin kolay olamayacağını ifade ediyor. Özellikle kayıp kimlik başvurularında muhtarlar başta olmak üzere nüfus memurlarının çapraz sorgular yapmak suretiyle o kişinin beyanının gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu kolayca anlayabileceğini belirten uzmanlar, nüfus cüzdanı olmadan herhangi bir bankadan hesap açılmasının ya da kredi başvurusu gibi finansal bir işlem yapılmasının imkân dahilinde olmadığını vurguluyor.
Türkiye Noterler Birliği (TNB) Başkanı Yunus Tutar da “Noterlik işlemlerinin en büyük farkı, kişilerin bize kimlik belgeleriyle bizzat müracaatı. Biz de gerekli doğrulamayı yaparak sahteciliğin önüne geçmiş oluyoruz” diye konuştu.

BUNLARI SAKIN YAPMAYIN    

¥ Şifreniz size özeldir. Kart şifrenizi ve SMS’le gelen şifreleri kimseyle paylaşmayın.
¥ SMS ile gelen şifre metinlerini dikkatlice okuyun, uyarıları dikkate alın.
¥ Bankalar telefonla arayarak kart bilgilerinizi, şifrenizi istemezler.
¥ Tanımadığınız kişilerden gelen veya şüpheli görülen e-postaları açmayın, verilen linklere ‘tık’lamayın.
¥  “Hediye kazandınız” diyenleri; polis, savcı gibi görüntü vererek arayanları dikkate almayın.

Her ‘polisim’ diyene inanmayın

Bankalararası Kart Merkezi Başkanı Dr. Soner Canko, ele geçirilen bilgileri kullanarak kişilerin güvenleri kazanılarak kart bilgileri, şifreleri istenilebileceğini belirterek, “Hiçbir gerçek kurum vatandaştan kart bilgisi ve şifresi istemez. Kart bilgisi ve şifresi paylaşılmazsa risk yok. Kart bilgilerinizi telefon, SMS, e-posta, sosyal medya dahil hiçbir yerde paylaşmayın. Şifre güvenliğinizi sağlayın. Kolay tahmin edilebilir şifreler kullanmayın. Şifrelerinizi hiçbir yere yazmayın. ATM’de şüpheli yardım önerilerini dikkate almayın. Olağan dışı kampanyalara kanmayın ve şüphelendiğiniz her durumda 7/24 bankanızı arayın” uyarısı yaptı.

Tek şifre tek başına işe yaramaz

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, kimlik bilgilerinin çalınması ile ilgili, vatandaşları birtakım telefon ve SMS’lere itibar edilmemesi konusunda uyardı. İnternet bankacılığı, gerekse kimlikle yapılan işlerde bankaların sadece bir kimlik ya da şifre ile işlem yapmadığını vurgulayan Akben“Şu an için bankalarımız üzerinde olumsuz etkiye sebep olacak bir şey görmüyoruz. Bankalarımız da ekstra güvenlik tedbirleri alıyor. Rahat etmek isteyenler bankasından güvenlik seviyesini yükseltmesini isteyebilir” dedi.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...