Emektarlar sokaklarda ölmeyecek

Düzenleyen:
Emektarlar sokaklarda ölmeyecek

Ekonomi Haberleri

Sinema, ses, edebiyat, tiyatro ve güzel sanatlar alanında çalışan 7 binin üzerindeki sanatçı, geriye doğru prim borçlanması yaparak emekli olabilecek

Yücel Kayaoğlu ANKARA
Sanatçıların, özellikle de Yeşilçam emektarlarının en büyük problemi olan sosyal güvence konusunda hükümet önemli bir adım atıyor. Hükümet, sanatçılara geriye doğru prim borçlanması hakkı getirerek emekli olmalarını sağlayacak bir taslak hazırladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından önümüzdeki günlerde açıklanması beklenen ‘Kültür eylem planında’ sosyal güvencesi bulunmayan sanatçılara yönelik sürpriz bir düzenleme bulunuyor. Taslakta, sinema ve ses sanatçılarının yanı sıra, edebiyat, kültür, tiyatro ve güzel sanatlar alanındaki sanatçılara geriye doğru prim borçlanması imkânı verilerek, emekli olmalarının yolu açılacak. Bu düzenlemenin yasalaşması durumunda 7 bin 130 kişinin geriye doğru borçlanarak emekli olabileceği belirtildi. Taslakta, devlet tiyatroları opera ve balesi kadrolarında görev alan sanatçıların emekli olmalarının teşvik edilmesine yönelik düzenleme de yer alıyor. Devlet sanatçısı statüsünde bin 900 kişinin emeklilikle ilgili şartları tamamlamasına rağmen, yaş haddi olan 65 yaşını bekledikleri belirtiliyor. Kültür Bakanlığı, bu durumdaki sanatçıların emekliliklerinin teşvik edilmesi için emekli ikramiyelerinin kademeli olarak artırılması konusunda çalışma yaptı. Taslağa göre, yaş haddinden emekliliğine 6 yıldan fazla kalanların emekli olmayı kabul etmeleri durumunda, ikramiyeleri yüzde 50 fazla ödenecek. Yaş haddini doldurmaya 3 ile 6 yıl arasında süre kalanların ikramiyesi yüzde 40, 3 yıldan az kalanların ise yüzde 30 fazlasıyla ikramiyelerinin ödenmesi öngörülüyor.

Emektarlar sokaklarda ölmeyecek

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...