Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

O uygulama artık zorunlu olacak!

Düzenleyen:
O uygulama artık zorunlu olacak!

Ekonomi Haberleri

Geçen yıl isteğe bağlı başlatılan karekodlu çek uygulaması zorunlu hale getiriliyor. Uygulama sayesinde çeki alan, sahte olup olmadığını, çeki verenin finansal geçmişini ve kişinin kesilen çeklerinin ödenme takvimini görebilecek.

İş dünyasının uzun süredir talep ettiği ödenmeyen çeklere ilişkin yeni düzenleme geliyor. 2015 yılının ilk 11 aylık döneminde parasal tutarı 24.7 milyar TL’yi bulan 701 bin çek için karşılıksız işlemi yapılırken, reel sektörün mağduriyeti giderilecek adım atılıyor. 

Star'dan Ercan Baysal'ın haberine göre, karşılıksız çek riskinin azaltılması ve iç piyasada ticaretin daha sağlıklı yapılabilmesi amacıyla geçen yıl 15 Haziran’da isteğe bağlı başlatılan karekodlu çek uygulaması zorunlu hale getiriliyor. Uygulama sayesinde çeki alan sahte olup olmadığını, çeki verenin finansal geçmişini, son bir yıl içinde kesilen çeklerin miktar ve ödenme takvimini görebilecek. 0 ile 1.000 arasında verilecek puan sonrasında çeki alıp almama kişinin yine kendi takdirinde olacak. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, çeklere itibar ve güven kazandırma adına karekodlu çek sistemine geçileceğini belirterek “Çekte şirketlerin MERNİS numarası ve karekodu olacak. Çeke de itibar getirerek piyasada ticaretin biraz daha rahat dönmesini sağlayacağız” dedi.

EN GEÇ 2017 BAŞINDA YÜRÜRLÜKTE OLACAK

Edinilen bilgilere göre uygulamanın başlayacağı tarih henüz netleşmese de en geç 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren zorunlu hale getirileceği belirtiliyor. Hafta sonu Yatırım İzleme Koordinasyon Kurulu’nda konuyla ilgili çalışma yapılarak düzenlemeye son şekli verilecek.

Sonrasında Meclis süreci başlayacak. Kişiye özel finansal bilgileri herkesin görebileceğine dikkat çeken Bakanlık kaynakları, iş dünyası temsilcilerine basiretli tüccar gibi davranmaları tavsiyesinde bulunuyor. Riskin her zaman olduğuna dikkat çeken üst düzey bir ekonomi yetkilisi “Kişinin çek geçmişi ortada olacak. En fazla ne kadarlık çek kesmiş, ne kadarını zamanında ödemiş, ne kadarlık çekinin arkası yazılmış onu görebilecek. Burada basiretli tüccar gibi davranması gerekiyor. Daha önce ortalama 100 bin TL’lik çek kesen birisi 1-2 milyon liralık kesiyorsa buna da dikkat edecek” diye konuştu.

4.4 MİLYAR TL’LİK  ÇEK ÖDENMEDİ

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verilerine göre 2016 yılının ilk iki ayında, bankalara ibraz edilen çeklerin sayısı 3.5 milyon adede ulaşırken, bu çeklerin parasal tutarı 111 milyar lira oldu. Aynı dönemde ibraz edilen çek tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19, çek adedi ise yüzde 15 arttı. Yılın ilk iki ayında karşılıksız çek adedi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32 oranında arttı. Tutar olarak şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17, ilk iki ayın toplamında ise yüzde 9 oranında azalma görüldü. Ocak ve şubat aylarını kapsayan dönemde, parasal tutarı 4.4 milyar lirayı bulan 127 bin adet çek için karşılıksız işlemi yapıldı.

SİGORTA FORMÜLÜ

Ekonomi yönetiminin çekte karekod zorunluluğunu getirmeye yönelik çalışması devam ederken iş dünyası temsilcileri ise karşılıksız çek nedeniyle yaşanan mağduriyetlerin önüne geçilmesi için farklı formüller öneriyor. Çek Kanunu’ndaki cezai yaptırımların kaldırılmasından sonra karşılıksız çek sayısının arttığını belirten bir Oda Başkanı “Karşılıksız çek artışı nedeniyle tahsilat oranı düştü. Artan vadeler işletme sermayesi ihtiyacını doğuruyor. Burada da çözüm, ticari alacak sigortasıyla entegre çalışacak finansman seçeneklerinde yatıyor. Alacakları sigortalanmış firmaların ilgili alacaklarını ihtiyaçları çerçevesinde banka ve faktoring şirketleri nezdinde iskonto etmeleri hem sektörün sağlıklı büyümesine hem de ihtiyaçların en doğru yöntemle karşılanmasına olanak sağlıyor” tespitini yapıyor.

2 GÜNDE ŞİRKET KURULACAK, TASFİYE 6 AY

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Malatya Organize Sanayi Bölgesindeki işadamlarıyla bir araya geldi. Bakanlık olarak yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi veren Tüfenkci, şirketlerin kurulum aşamalarını kısaltacak birtakım düzenlemeler yaptıklarını anlattı. Tüfenkci “Şirketlerin kurulumunun hem maliyetlerini hem de zaman dilimini kı-saltıyoruz. 8 günde kurulan şirketi, 2 günde kurulur hale getireceğiz. Aynı zamanda tasfiyeye giden şirketleri de kısa zamanda tasfiye etmek gerekir. Şu an 1 buçuk yılda şirketi tasfiye ediyordunuz şimdi 6 ay içerisinde gerçekleşecek” dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...