Süs bitkisi buğdayın 100 katı kazandırıyor

Düzenleyen:
Süs bitkisi buğdayın 100 katı kazandırıyor

Ekonomi Haberleri

50 dekarlık alana buğday ekilirse 20 bin, süs bitkisi dikilirse 2 milyon gelir sağlanıyor. Yılın 12 ayı çalışan sektör, istihdam açısından da avantaj sağlıyor...

Süs bitkisi ihracatında önemli bir ivme yakalayan Türkiye'de üreticiler destek istiyor. Süs Bitkileri Üreticileri Birliği (SÜSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Altun, süs bitkisinin buğdaydan 100 kat daha fazla kazandırdığını söyledi. Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) 12'ncisini düzenlediği Kartepe Ekonomi Zirvesinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Altun, "50 dekarlık alanda buğday ekilirse 20 bin lira, çalı bitkisi dikilirse 2 milyon lira gelir elde ediliyor" diyerek bu alanda üretimin, çiftçi açısından önemine işaret etti. Dünyada süs bitkisine olan taleple birlikte sektörün de büyüdüğünü belirterek, "2015'te 3 milyar lira civarında hasılatımız oldu ama kayıt dışı çok yüksek. Bu 3 milyar lira, aslında en az 8-10 milyar liradır" dedi. Buğday ile süs bitkisini her alanda karşılaştıran Selahattin Altun, "Bugün Türkiye'de 70 milyon dekarda buğday, 50 bin hektarda süs bitkisi üretimi yapılıyor. 70 milyon dekarda buğdaydan elde edilen hasılatın 3'te birini 50 bin hektardan elde ediyoruz. Bu çok büyük rakam. Üstelik bir kişi tek başına 50 dekarlık bir buğday arazisini 10 günde sürer, gübreler, tohum saçar ve hasat yapar ve 17 bin liralık buğday elde eder. Aynı alana 1 milyon adet çalı bitkisi koyabiliyorum. Bunu bir yıl içinde satıp en az 2 milyon lira kazanırım. İstihdam buğdayın 365 katı. Üretim değeri de buğdayın 118 katı. 36 ilimizde kayda değer üretim yapılıyor. 75 bin kişiye doğrudan, 750 bin kişiye dolaylı istihdam sağlıyoruz" dedi.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...