Asfalt canavarı meydan okudu

Düzenleyen:
Asfalt canavarı meydan okudu

Ekonomi Haberleri

Dünyanın en önemli inşaat ve madencilik fuarına 32 metrelik Challenger asfalt üretim tesisi ile katılan E-MAK, Türk bayrağını zirveye yerleştirerek rakiplerine meydan okudu

FİKRET ÇENGEL MÜNİH - Almanya’nın Münih kentinde 3 yılda bir düzenlenen dünyanın en önemli inşaat ve madencilik fuarı BAUMA2016 Türk şirketlerinin gövde gösterisine sahne oldu. 200’ün üzerinde Türk şirketinin katıldığı fuara asfalt makineleri üretiminde geliştirdiği teknolojisiyle dünya markalarının radarına giren Simge Group bünyesindeki E-MAK, 60 tırla taşınan 600 ton ağırlığında ve 32 metre yüksekliğindeki geri dönüşüm sistemli entegre asfalt üretim fabrikaları ile ilgi odağı oldu. Simge Group Yönetim Kurulu Başkanı Nezir Gencer, dünyanın en büyük inşaat ve iş makineleri fuarında 5’nci kez yer aldıklarını belirterek, “Burada dünyanın en büyük firmalarıyla yarışıyoruz. Yıllardır Türkiye’nin gururu olmak için çalıştık ve bunu da çok şükür başardığımızı rahatlıkla söyleyebilirim. İnsan gücümüz, altyapımız ve teknolojimiz ile dünya markaları ile yarışır hale geldik. Yakından takip edilen bir marka olduk. Pazarda şu anda dünyanın ilk 3 firması arasındayız” diye konuştu.

İhracat kilogram fiyatı 7 dolar
Asfalt ve yol makineleri sektörünün katma değeri yüksek ve önü açık olduğunu ifade eden Gencer, “Bu sektörün ilerlemesi çok yavaştır. Uçağın burnunu kaldırmasına benzer. Burnu kalktıktan sonra yükselmesi de çok hızlı olacaktır. Dünya daha yola yeni başlıyor. Avrupa ülkeleri yoruldu ve imalat yapamamaktadır. Türkiye bu açıdan konumu itibariyle de son derece avantajlı. Önümüzde büyük fırsat var. Yan sanayiye de çok büyük iş çıkar buradan. Ülkemize katma değer sağlayacak bir sektör. Tüm tasarımlarımız, üretimlerimiz ve stratejilerimiz bize ait. Dolayısıyla ihracat kilogram fiyatımız yaklaşık 7 dolar. Ülkemize hem döviz beraberinde prestij de kazandırıyoruz” dedi.

ZİYARETÇİ AKINI...
E-MAK’ın standını; Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, Avrupa Parlamentosu Milletvekili İsmail Ertuğ, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa TSO Başkanı İbrahim Burkay ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Seyfettin Avşar başta olmak üzere çok sayıda davetli ziyaret etti.

Avrupa’da satılmayanı Türkiye’ye veriyorlar
 Türkiye’de tam anlamıyla yerli ürünü koruyan kanun olmadığını iddia eden Gencer, Avrupa’yı örnek göstererek şunları söyledi: “Avrupa'nın sanayisini ayakta tutan sanayi milliyetçiliğidir. Öyle kriterler koyarlar ki ithalat yapmanız imkânsızlaşır. Türkiye’ye Avrupa markası adı altında standartların çok altında, kendi ülkelerinde kabul görmeyen uyduruk makineleri satıyorlar. Burada esas görev bürokrat ve siyasilerimize düşüyor.”

Almanlar ithal edenleri hain olarak damgalıyor
Almanya’ya ilk ihracatlarını 2010 yıllında gerçekleştirmekte iken son anda bilinmeyen bir sebeple anlaşmanın engellendiğini ifade eden Nezir Gencer, “Bir süre sonra neden engellendiğini bizimle laf arasında paylaşan Almanya’nın önde gelen müteahhidi şunları söyledi: ‘Eğer bu tesisi Türkiye’den ithal edersem Almanya’ya ihanet etmiş olacağım bana söylendi.’ Bunu duyduğumuzda önce çok şaşırdık. Sonra da Almanya’nın neden bu kadar başarılı olduğunu anladık ve saygı duyduk” dedi.

‘Challenger’la enerjide rekor tasarruf sağladı 
 Ürettikleri asfalt plentlerinde enerji kullanımında rekor seviyede bir enerji tasarrufu sağlamayı başardıklarını ifade eden Nezir Gencer, şunları kaydetti: “Simge Challenger ile Avrupalının bugün ortalama 1 ton asfalt üretmek için kullandığı enerjiyi yarı yarıya düşürdük. Ayrıca yeni tasarladığımız özel izolasyonlu bitüm tanklarımız ile bir ton asfaltın bitümünü hazırlamak için kullanılacak enerjinin maliyetini de neredeyse dörtte birine düşürdük.”

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...