TİM Başkanı: Avrupa toparlanıyor ihracatımız artacak

Düzenleyen:
TİM Başkanı: Avrupa toparlanıyor ihracatımız artacak

Ekonomi Haberleri

TİM Başkanı Büyükekşi, ihracattaki artışın nisanda da devam edeceğini, İran'a ihracatta her ay yüzde 30'luk büyüme beklediklerini söyledi

Avrupa ekonomisinin toparlanması, ihracatın yaklaşık yüzde 50'sini bölgeye yapan Türk ihracatçısının moralini yükseltti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, şubat ve mart aylarında ihracatta başlayan artışın, Avrupa etkisiyle nisanda da devam edeceğini söyledi. İhracat, ocak ayında yüzde 14 gerilemiş, şubat ayında yüzde 3.1, martta da yüzde 2.6 oranında artmıştı. İhracatın bir artış trendine gireceğini düşündüklerini belirten Büyükekşi, "Küresel ticaret daralıyor, bazı kuruluşlar ülkelere büyüme uyarıları yapıyor ama mesela IMF, Türkiye'nin büyüme tahminini yukarı doğru revize etti. İhracatçılar olarak yeniden Türkiye'nin büyümesine pozitif katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz. Yıl sonu için belirlediğimiz 155.5 milyar dolar ihracat hedefini yakalayacağımızı düşünüyoruz. Avro bölgesinde 2008 krizinin ardından yaşanan ekonomik daralmanın ardından 2014 ortalarından itibaren negatif faizlerin de etkisiyle bir miktar canlanma yaşanıyor. Bu da Türkiye ihracatına pozitif yansıyor" dedi.
Ekonomi Bakanlığı verilerine göre ihracat, jeopolitik olaylardan dolayı 6 milyar dolar gerilemişti. Bu negatif etkinin 2.4 milyar doları Rusya, 2.3 milyar doları Irak, 620'şer milyon doları Ukrayna ve Libya'dan kaynaklanmıştı. Büyükekşi, 2016 yılında jeopolitik etkilerin aynen devam edeceğini belirterek "Rusya ihracatında yüzde 60 düşüş var. Libya ve Suriye'deki sorunlar devam ediyor. Kısa sürede düzelme beklemiyoruz" dedi. Ekonomi yönetimi, Rusya ile yaşanan sorunların, ekonomiye etkisinin 3 milyar dolar olmasını bekliyor.

İran'daki artış her ay yüzde 30'ları bulacak

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Türkiye ziyaretinin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri güçlendireceğini ifade eden TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "İran ile ilişkilerin güçlenmesi yönünde çalışmalara destek veriyoruz. Hedef iki ülke arasında 30 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaşmak. Bu birden bire olmayacak elbette. Şu anda İran'a ihracatta her ay yüzde 30 seviyesinde artış var. Bu artış trendinin yıl sonuna kadar devam edeceğini düşünüyoruz" dedi.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...