Dünyanın en büyüğü halka açılmaya hazır

Düzenleyen:
Dünyanın en büyüğü halka açılmaya hazır

Ekonomi Haberleri

Suudi Arabistan petrol şirketi Aramco, 2 trilyon dolar değere ulaşacak. Bu değerle 540 milyar dolarla şu anda dünyanın en değerlisi olan Apple'ı da geride bırakacak...

Dünyanın en büyük petrol şirketi olan Aramco, hisselerinin yüzde 5'ini halka açmak üzere hazırlıklarını tamamladı. Halka arzla birlikte şirketin piyasa değerinin 2 trilyon dolara ulaşacağı açıklandı. Suudi Arabistan, Suudi Vizyonu 2030 planı çerçevesinde Aramco'nun halka arzı ve yine 2 trilyon dolarlık dünyanın en büyük fonunu oluşturmayı planlayan taslağı da onaylandı. Suudi Arabistan'ın Aramco ve 2 trilyon dolarlık dev fon projesinin başında, Prens Muhammed bin Salman bulunuyor. Sadece 30 yaşında olmasına rağmen dünyanın en büyük iki projesini yürüten Prens, daha önce yaptığı açıklamada, şirketin halka arzının yerel ya da uluslararası olabileceğini belirtmişti. Plana göre rezervler satılmayacak ama şirketin rezerv üzerinden gelir elde etmesi üzerine çalışma yapıldı.
 

TARİHİN EN DEĞERLİSİ
Dünyanın en büyük petrol şirketi olan Aramco’nun yaklaşık 265 milyar varil petrol rezervi bulunuyor. Bu da küresel petrol rezervlerinin toplamının yüzde 15’ine denk geliyor.
Analistlerin tahminlerine göre, gerçekleşmesi durumunda ilk kez 1 trilyon doların üzerinde bir şirket halka arz edilmiş olacak. Ancak şirkete yakın kaynaklar, Aramco’nun ebeveyn şirketinin halka arzdan çok şirketinin hisselerini yabancı petrol şirketlerine satmayı düşündüğünü belirtiyor.
 

Apple’ı geride bırakıp zirveye yükselecek

 Suudi Arabistan devlet petrol şirketi Aramco'nun, 540 milyar dolarlık piyasa değeri ile 'dünyanın bir numarası' olan Apple'ı da geçerek tarihin en değerli şirketi olması bekleniyor. Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz'in de bu halka arzı ciddi şekilde desteklediği biliniyor.
Suudi Arabistan’ın Zahran kentinde bulunan şirket ilk petrol kuyusunu 1935’te açtı. Firmanın 265 milyar varil petrolü olduğu biliniyor. Bu ABD’nin en büyük petrol şirketi Exxon mobile’ın potansiyelinden 10 kat daha fazla. Dünyada üretilen 8 varil petrolden birini Aramco üretiyor. Aramco’da 51 bin Suudi 10 bin 254 yabancı çalışıyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...