Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

TAREKS tohumda verim ve kalitenin adresi oldu

Düzenleyen:
TAREKS tohumda verim ve kalitenin adresi oldu

Ekonomi Haberleri

Yeni teknolojiler kullanarak üretim yapan Tareks; hibrit mısır, patates, buğday, arpa, yonca, nohut türlerinde Ar-Ge, üretim, tedarik ve pazarlama faaliyetleri ile öne çıkıyor

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından 1981 yılında kurulan Tareks A.Ş; hem kooperatif ortaklarının hem de diğer çiftçilerin kaliteli ve sertifikalı tohumluk ihtiyacını karşılayarak, ülke tarımına katkı sağlamaya devam ediyor. Seçilmiş bitki türlerinde verim ve kaliteyi esas alarak, yeni teknolojiler kullanarak üretim yapan Tareks; hibrit mısır, patates, buğday, arpa, yonca, nohut türlerinde Ar-Ge, üretim, tedarik ve pazarlama faaliyetleri ile öne çıkıyor. Ülkemizde tohum sektörünün liderleri arasında yer alan şirket; Balıkesir, Çorum, Nevşehir, Tekirdağ’da bulunan tesislerinde ve ülke genelinde faaliyetlerini sürdürüyor.
Patates tohumculuğunda üretimi yaygın olan çeşitleri ülkemize kazandıran Tareks; sertifikalı patates tohumluğu üretiminde ve ticaretinde de öncü olmuş, bunların kullanımına önemli katkılarda bulunmuştur. Son yıllarda alt yapı ile ilgili depolama, boylama ve paketleme tesislerini de tamamlayarak dünya standartlarında sertifikalı tohum üretimi yapan Tareks; kendisine ait arpa ve buğday çeşitleriyle Türkiye'nin farklı bölgelerinde hububat tohumluğu üretimi de yapıyor. Bu alandaki üretim; 15-20 bin ton kapasiteli Balıkesir, Tekirdağ ve Çorum’daki hububat tohum işleme tesislerinde gerçekleşiyor. 2009 yılında Altınova hibrit mısır tohumluğu araştırma ve ıslah istasyonunda başlayan çalışmalar sonucunda çok sayıda çeşit tescil edildi. 2010 yılında da yapılan işleme ve paketleme tesisi ile şirket; mısır tohumu üretiminden paketlemesine kadar bütün aşamalarını kendi tesislerinde gerçekleştiriyor.
Bu çalışmalar sonucunda 6 hibrit mısır, 21 mısır ebeveyn hattı, 4 ekmeklik buğday, 3 arpa, 1 yonca çeşidi ve 3 patates çeşidi olmak üzere toplam 38 çeşit tescil edildi. Bugün bunların üretim ve ticareti yapılıyor. Ayrıca 5 hibrit mısır, 7 ekmeklik buğday, 2 arpa ve 1 yonca çeşidi olmak üzere toplam 15 çeşit adayının resmi tescil denemeleri de devam ediyor.
Tareks; hedefini, "Ar-Ge ve tohumculukla ilgili altyapısını dünya standartlarına çıkarmak, ıslah edilmiş yeni çeşitlerle dünya ile rekabet edebilir seviyeye yükselmek, böylece çiftçiye kaliteli, verimli ve zararlı organizmalara dayanıklı çeşitler sunmak" olarak belirlemiştir.

DESTAN markasıyla üretim ve pazarlama

∂ Tareks A.Ş. tohumculuğa ilave olarak; bünyesindeki Bakliyat İşleme ve Paketleme Tesisi ile kuru fasulye, nohut, pirinç ve bakliyat ürünlerinde de faaliyet yürütüyor. Kooperatif üyelerinin ürünlerini alan Tareks; bu hizmet esnasında ISO 9001-2008 ve TSE gibi kalite belgelerini almış olan "DESTAN" markasıyla üretim ve pazarlama yapıyor. Bakliyat işleme ve paketleme fabrikasında, Tarım Kredi Kooperatifleri ortağı olan çiftçilerin ürünleri değerlendiriliyor, piyasaya sağlıklı, kaliteli ürünler sunuluyor.
Diğer bir faaliyet alanı da gıda yardımı kolisi hazırlamak... Başta Başbakanlık Vakıflar Bankası Genel Müdürlüğü olmak üzere birçok belediye ile sosyal yardımlaşma vakfına, gıda yardımı kolisi hazırlanıyor.
Bu arada şirket ayrıca; leblebi sektörüne işlenmiş, kalibre edilmiş hammadde üretimi ve satışı yapıyor. Ayrıca hasat döneminde üreticiden alınan naturel ürünler, ağırlıklı olarak ihracat yapan firmalara satılıyor.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...