Fikri Işık: Yerli oto 4 tekerlekli bilgisayar olacak

Düzenleyen:
Fikri Işık: Yerli oto 4 tekerlekli  bilgisayar olacak

Ekonomi Haberleri

5. Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması’nın açılışında konuşan Bakan Işık, yerli otomobille Türkiye’nin yeni nesil teknolojilerin üretilmesinde ciddi ivme yakalayacağını söyledi

Türkiye ihracatının lider sektörü otomotivde yeni ürün ve teknoloji geliştirerek katma değeri artırmak ve küresel rekabette güç kazanmak amacıyla düzenlenen 5. Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması başladı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen etkinlik, Ekonomi Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinatörlüğünde TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) Gebze yerleşkesinde gerçekleştiriliyor. 5. Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması’nın açılışına katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobil projesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türk otomobil projesinin sadece bir araç üretme işi olmadığını, esas çıktısının Türkiye’nin hayatın her alanına dokunacak yeni projeler geliştirmesi olacağının altını çizen Bakan Işık, “Yerli oto, ülkemizi küresel rekabette söz sahibi yapacak bir projedir. Özellikle sensör teknolojisi, yazılım, nesnelerin interneti gibi alanlarda bu platform üzerinden ticarileştirme yapmış olacak, yeni nesil teknolojilerin üretilmesinde ciddi ivme yakalayacağız” dedi. Bakan Işık, Türk otomobil markasının özelliklerine ilişkin olarak da şu bilgileri verdi:
“İleri batarya teknolojisi kullanacağız. 2 TL’lik şarj maliyetiyle büyükşehirlerde 100 km yol yapacağız. Şehirler arasında ise bataryayı araç jeneratörü şarj edecek. Yani 20 litre yakıtla tam 1.000 km mesafe kat edeceğiz. Otonom sistemine sahip olacak. Gerçek zamanlı işletim sistemi uygulanarak aracın güvenli kontrolüne ilişkin avantaj sağlayacak. Yol sürüşü, araç ekipmanları ve sürücü kullanımına göre anlık ayarlanacak. Sensör ve diğer araçlarla iletişim olacak. Örneğin öndeki araca yaklaştığınızda, sizin aracınız öndeki aracın hızını artırmasını isteyebilecek. Bu iletişim saliseler içinde cereyan edecek. Türk otomobilini bu tür özelliklerle zenginleştireceğiz. Çok farklı ve yeni bir araç, âdeta Türk otomobili dört tekerlekli yürüyen bir bilgisayar olacak. Gençlere, üniversitelere, akademisyenlere sesleniyorum. Bu konuda iş birliği yapalım. Türk otomobiline uyarlanabilecek fikir ve projelerinizi bizimle paylaşın. Gelin dünyaya hep birlikte çok güçlü bir Türk otomobil markası sunalım.”

BİRİNCİYE 10 BİN TL ÖDÜL VERİLDİ

OİB’in bu yıl İTÜ Arı Teknokent Çekirdek iş birliği ile düzenlediği etkinlikte, Ar-Ge Proje Pazarı’nda 546, Komponent Tasarım Yarışması’nda 373 olmak üzere toplam 919 başvuru ile rekor kırıldı. Ar-Ge Proje Pazarı Ödülleri’nde dereceye girenlerin açıklandığı etkinlikte, birincilik ödülüne Formulate projesi ile Gökhan Bakış, Serkan Akpınar ve Hakan İleri layık görüldü. Ekip, 10 bin TL para ödülü ile birlikte İTÜ Çekirdek programına girmeye hak kazandı.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...