Yeni hükümet ile bulutlar dağılacak

Düzenleyen:
Yeni hükümet ile bulutlar dağılacak

Ekonomi Haberleri

AK Parti'de olağanüstü kongre kararı alınmasının ardından piyasalarda görülen negatif seyrin, yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte yerini hızlı bir toparlanmaya bırakması bekleniyor.

Yılın ilk 4 ayında yabancıların dört milyar dolar civarındaki yatırımının etkisiyle; Borsa İstanbul endeksi yüzde 29 değer kazanmış, tahvil faizleri yüzde 11'lerden yüzde 9 sınırına kadar gerilemiş, dolar 3.06'dan 2.79'a düşmüştü. 22 Mayıs'ta AK Parti'nin olağanüstü kongreye gideceğinin açıklanmasıyla birlikte ise dolar 2.97'lere, tahvil faizi yüzde 9.80'lere çıkarken, borsa bir haftada yüzde 8.2 değer kaybetti. Analistler, AK Parti'nin kongre sürecinin problemsiz atlatılması ve sonrasında yeni hükümetin hızlıca kurulmasının, piyasalara yeniden pozitif havanın hakim olmasını sağlayacağını, TL varlıklardaki hızlı düşüşün, belirsizliğin ortadan kalkmasıyla alım fırsatı olabileceğini ifade ediyor.

Azimut Portföy Genel Müdürü Murat Salar, "Büyüme rakamı beklentilerden yüksek geldi, enflasyon son 3 ayda yaşanan pozitif gelişmelerle yüzde 7’nin altına düştü, cari açık yıllık bazda 30 milyar dolar seviyelerine geriledi. Türkiye'nin makro verileri düzeldi. Yeni başbakanın kim olacağı ve ekonomi yönetiminin kimlerden oluşacağı henüz belli değil. Bu durum şu an için belirsizlik olarak görülüyor. Ancak sürecin hızlı ilerlemesi ve piyasaların olumlu bulacağı bir başbakan ve ekonomi yönetimi, Türk varlıklarındaki fiyatlamaları tekrar pozitife çevirebilecektir" diye konuştu. Destek Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan da şunları söyledi: "TL’de önemli oranda negatif ayrışma yok. Güney Afrika randı yüzde 5, Meksika pesosu yüzde 4 değer kaybetti. TL'deki düşüş, yüzde 4.7 seviyesinde kaldı. Siyasi belirsizlik sürecinin hızlı şekilde sonlanması, yurt içi piyasalarca pozitif karşılanacak. Yeni başbakanın ve ekonomi yönetiminin belirlenmesi sonrası yurt içi siyasi gelişmeler odak noktasından yavaş yavaş çıkmaya başlayabilir."

BORSADA 76.200-82.500 BANDINA DİKKAT!

Piyasalara borsa hariç bakıldığında; kur, tahvil faizleri ve risk primlerindeki artışlar, küresel piyasalarla paralel görünüyor. Turkish Yatırım Araştırma Bölüm Başkanı Baki Atılal, "Geçen hafta yüzde 8.2 düşen borsada, fiyatların içerisine belirsizlikler eklendi ve beklemeye geçildi. Dolarda 2.87-2.97 bandında dalgalı bir seyir görülebilir. BIST 100 endeksinde de 76.200-82.500 bandını izleyeceğiz" dedi.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...