Kırsal kalkınmaya 1 milyar avro kaynak

Düzenleyen:
Kırsal kalkınmaya 1 milyar avro kaynak

Ekonomi Haberleri

Kırsal Kalkınma Programı kapsamında bugüne kadar 10 bin 742 projeye, yaklaşık 3.5 milyar hibe desteğinin sağlandığını belirten Bakan Faruk Çelik, 2020’ye kadar 1 milyar avro destek daha verileceğini kaydetti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, IPARD-II Programı’nın ilk başvuru çağrı ilanına yapılan başvurular konusunda yazılı açıklamada bulundu. Çelik açıklamada, “Avrupa Birliği’nin aday ülkelere yönelik ‘Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA)’ kapsamında ilki 2011 yılında ülkemizde uygulamaya başlanan Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamında bugüne kadar 10 bin 742 projeye, yaklaşık 3.5 milyar hibe desteği sağlandı. Bu destekler sayesinde 42 ilimizde, faydalanıcı katkılarıyla birlikte toplamda 7 milyar TL’yi bulan yatırım gerçekleştirildi ve yaklaşık 51 bin kişiye istihdam sağlandı” ifadelerine yer verdi. 2016 yılı itibariyle, 2020 yılına kadar sürecek olan IPARD Programı’nın ikinci dönemine girildiğini belirten Bakan Çelik, şunları kaydetti:

“Bu yeni dönemde tarım ve gıda sektörlerinin sürdürülebilir modernizasyonuna ve kırsalda ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesine yönelik desteklere yeni yatırım alanları ve artan hibe oranları ile devam edeceğiz. 801 milyon avrosu Avrupa Birliği’nden olmak üzere, ulusal katkı ile birlikte toplamda yaklaşık 1 milyar avroluk kaynağı vatandaşımızın kullanımına sunacağız. IPARD II Programı’nda, ilk programda desteklenen yatırım alanlarına manda sütü ve manda eti üretimi, yumurta tavukçuluğu ve kaz yetiştiriciliği de eklendi, hayvancılık alanındaki bu hibe desteklerinin üst sınırı yüzde 65’ten yüzde 70’e çıkarıldı. Kırsalda ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesini amaçlayan arıcılık, bitkisel üretim, yerel ürünlerin işlenmesi, kırsal turizm ve kültür balıkçılığına verilen destek oranı yüzde 50’den yüzde 65’e çıkarıldı, bu alandaki faaliyetlere makine parklarının kurulumu ve yenilenebilir enerji yatırımları da eklendi. Ayrıca bitkisel üretim kapsamında tıbbi-aromatik bitki, süs bitkisi ve fidan yetiştiriciliğinin yanında artık mantar yetiştiriciliği de desteklenecek.”

KENTE GÖÇÜ AZALTACAK 

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından IPARD-II Programı’nın ilk başvuru çağrı ilanına 18 Aralık 2015 tarihinde çıkıldığını ve sürecin 27 Nisan 2016 tarihinde tamamlandığını hatırlatan Çelik, “Gerçekleşecek yatırımlar ile ülkemizin kırsal kalkınma hamlesinin daha ileriye taşınacağına, hayvansal üretimde gıda arzının daha istikrarlı bir hale geleceğine, kırsal alanlarda istihdam ve iş imkanları sağlanarak kente göçün biraz daha azalacağına inanıyoruz” değerlendirmelerinde bulundu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...