Müdahale sonrası fiyatı 1 lirayı aştı

Düzenleyen:
Müdahale  sonrası  fiyatı 1 lirayı aştı

Ekonomi Haberleri

Arz fazlası sebebiyle litresi 70 kuruşa kadar düşen sütün fiyatı ESK ve kooperatiflerden gelen alımlar sonrası 1 lirayı aştı

Et ve Süt Kurumu'nun müdahalesiyle birlikte süt fiyatları yeniden yükseldi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) 24 Mart'ta çiğ süt için ilk resmi müdahale alımlarına başladığını hatırlatarak gelen alımlarla süt fiyatlarının 1 lirayı aştığını söyledi. Çelik, sektör temsilcileriyle yaptıkları değerlendirmeler neticesinde 3 ay (Nisan-Mayıs-Haziran) için arz fazlası 180 bin ton çiğ sütün süt tozuna dönüştürülmesine karar verildiğini ifade ederek, bunun da yaklaşık 15 bin ton yağsız süt tozuna karşılık geldiğini belirtti. Çelik, sütte arz fazlasını azaltmak ve düşen süt fiyatlarını, Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenen fiyat aralığına getirmek amacıyla müdahale alımlarının sözleşme kapsamında birlik/kooperatifler aracılığı ile yağsız süt tozu alımı olarak gerçekleştirildiğine işaret ederek, sözleşme yapan birlik ve kooperatiflerin, çiğ sütü üyelerinden, referans fiyat olan litresini 1.15 liradan almak ve belgelendirmek zorunda olduğunun altını çizdi. Çelik, şunları kaydetti: "Halen ülke genelindeki tüm birlik ve kooperatifler ile sözleşme yapılmakta ve müdahale alımları devam etmektedir. 13 Mayıs itibarıyla birlikler ve kooperatifler aracılığıyla yaklaşık 56 bin ton çiğ süt alımı gerçekleşti. 12 süt tozu tesisinde, ESK adına yaklaşık 4 bin 500 ton yağsız süt tozu üretildi. Üretilen yağsız süt tozlarının öncelikli olarak yurt dışına satışı planlanıyor. Müdahaleden önce bazı illerde 70 kuruş seviyelerine düşen çiğ süt fiyatları, ESK'nın müdahalesiyle Ulusal Süt Konseyi tarafından referans fiyat olarak açıklanan 1.15 lira düzeyine geldi" diye konuştu. 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...