Turizmde bütün umut ‘son dakika’ artışında

Düzenleyen:
Turizmde bütün umut ‘son dakika’ artışında

Ekonomi Haberleri

Türkiye'ye gelen turist sayısında ilk 4 ayda yüzde 12 gerileme yaşandı. Turizmciler, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, pik sezonda son dakika rezervasyonlarının artmasını bekliyor...

Oğuzhan ŞAHİN

Düşen Rus uçağı Rus turist sayısını yüzde 80'e varan oranda azalttı. Ardından Ankara ve İstanbul'daki terör saldırıları Avrupa'dan gelen turist sayısını azalttı. Turizmde Türkiye'nin rakibi olan ülkelerin sınır bölgelerindeki çatışmaların tüm ülkedeymiş gibi yayın yapması gibi etkenlerle toplam turist sayısında da yılın ilk 4 ayında yüzde 12 gerileme yaşandı. Turizmciler, hükümetin verdiği teşvikin etkisiyle yaralarını sarmaya çalışırken, bu dönemde yapısal problemleri de çözerek, önümüzdeki döneme daha hızlı girmeye çalışıyor. Turizmcilerin ilk tavsiyesi, "Turizmi 12 aya yaymak için, her şey dahil konsepti ile deniz-kum-güneş üçlüsünden vazgeçip Barselona ve Roma örneklerinde olduğu gibi, turisti halkla buluşturacak, 12 ayı kapsayan kitle turizmine geçelim" şeklinde oldu. Geçen yıl 35 milyon ziyaretçi, 31 milyar dolar gelir elde edilen turizm sektörünün içinde bulunduğu durumu görmek, sektör temsilcileriyle görüşebilmek için Muratpaşa Belediyesi'nin bu amaç için düzenlediği ve bir ilk olan 'Kaleiçi Festivali'ne katılıp, fırsattan istifade, yerel aktörlerin nabzını tuttuk. Sektör temsilcileri, hükümetin açıkladığı tedbirlerden faydalanırken, tavsiyelerini de dile getirdi.
5 AY DOLUYUZ, 7 AY BOŞ
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, problem yaşansa da yaşanmasa da aslında turizm potansiyelinin yüzde 30'unu kullanabildiğini belirterek, "Oteller 5 ay dolu 7 ay boş. Şimdi o yüzde 30'luk potansiyelde de sıkıntı görünüyor. 5 ay turizm kabul edilemez" dedi. Uysal şunları  söyledi: "Turizmi deniz-kumdan çıkarıp 12 aya yaymamız gerekiyor. Türkiye ‘her şey dahil’ adı altında çok güzel bir sistem geliştirmiş. Ancak bu sistemle çarşıya turist gelmez. Turisti esnafla, halkla buluşturmamız gerekiyor. Sadece Antalya’nın çevresinde 400 antik kent bulunuyor. Üst üste yaşamış 6-7 uygarlık mevcut. Dünyadaki önemli şehirler gibi turizm yapabilelim. Barselona, Amsterdam, Münih, Roma gibi turizm yapılabilelim. Bu çerçevede bu sene aslında 30 sene önce başlaması gereken Kaleiçi Festivali’ni 9 ülkenin katılımı ile organize ettik. Göle maya çalmaya çalışıyoruz."

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...