HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Goldman Sachs ham petrol fiyat tahminini yükseltti

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Goldman Sachs ham petrol fiyat tahminini yükseltti
Goldman Sachs, Petrol Fiyatları, , Haber

Ekonomi Haberleri  / AA

Merkezi ABD'de bulunan uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs, bugün yayınladığı petrol raporunda, yılın ikinci çeyreği ve ikinci yarısı için ham petrol fiyat tahminini yükseltti.

Goldman Sachs tarafından hazırlanan "Volatilite Petrol Piyasası Dengesi için Belirsizlik Oluşturuyor" adlı raporda, 2016'nın ikinci çeyreği için petrol fiyatları tahmini varil başına ortalama 35 dolardan 45 dolara, 2016'nın ikinci yarısı için varil başına ortalama 45 dolardan 50 dolara revize edildiği bildirildi.

Raporda, küresel petrol piyasasında arzla talep arasındaki dengenin oluşmaya başladığı belirtilerek, "Güçlü talep ve hızla azalan üretim nedeniyle petrol piyasasında arz açığı tahminimizden bir çeyrek önce gerçekleşmeye başladı" ifadesi kullanıldı.

Küresel piyasada ham petrol arzının azalmasıyla ilgili olarak Kanada'daki orman yangınlarına ve Nijerya'daki petrol boru hatlarına yapılan saldırılara işaret edilen raporda, bu iki ülkedeki arz kesintisinin günlük ortalama 1,5 ile 2 milyon varil arasında olduğunun tahmin edildiği kaydedildi.

Raporda, dünya genelinde düşük maliyetli üreticilerin ham petrol üretimlerinin artmaya devam etmesi durumunda tekrar piyasada arz fazlası olabileceğine işaret edilerek, gelecek yılın ilk çeyreğinde fiyatların yeniden varil başına ortalama 45 dolara düşebileceği uyarısında bulunuldu.

Petrol fiyatları, küresel arz fazlası ve dünya genelindeki düşük talep nedeniyle, Haziran 2014'te günlük ortalama 115 dolardan bu yılın ocak ayında 30 doların altına kadar gerilemişti.

Şubat ayından sonra OPEC ve Rusya'nın üretimlerini askıya alma beklentileri, Kanada, Nijerya ve Venezüela'daki arz kesintileri ile ABD'de ham petrol stokları ve üretimde düşüş gerçekleşmesi nedeniyle, petrol fiyatları son üç ayda yükselişe geçti.

Goldman Sachs'in raporunun açıklanmasından sonra petrol fiyatları pazartesi günü yaklaşık 50 dolara kadar yükselerek Kasım 2014'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...