Avrupa’da %39 büyüdü şimdi sıra AFRİKA’da

Düzenleyen:
Avrupa’da %39 büyüdü şimdi sıra AFRİKA’da

Ekonomi Haberleri

Dünyanın 152 ülkesine ihracat yapan Vestel, ithal mala soğuk olan Güney Kore'ye fırın satacak; ardından da Afrika, Pasifik bölgesi ve Sahra Üstü'ne yoğunlaşacak...

Canan Eraslan İSTANBUL
Beyaz eşya ve elektronik eşya üreticisi Vestel, bütün dünya ülkelerine ihracat yapma hedefiyle çalışmalarını hızlandırdı. Geçen yıl ilk çeyreği 32 milyon TL zararla kapatan, bu yıl aynı dönemde 111.1 milyon TL kâr eden Vestel Şirketler Grubu'nun İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, geçmiş dönemi değerlendirip önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerini açıkladı. Erdoğan, "İç pazardaki satışlarımızı yüzde 23 artırarak yıla hızlı başladık. Beyaz eşya satışında yüzde 11 elektronikte yüzde 33 büyüdük. Dünyanın 152 ülkesine ihracat yapan, 18 yıldır tüketici elektroniği alanında Türkiye'nin ihracat rekortmeniyiz. Belirsizliklere rağmen yılın ilk çeyreğinde ihracatımızı da yüzde 27 artırdık" dedi.
Televizyon pazarında yüzde 2 küçülen Avrupa'da Vestel'in yüzde 39 gibi rekor bir büyümeye imza attığını anlatan Turan Erdoğan, "Avrupa küçülürken biz o pazarda rekor oranda büyüdük. Türkiye'nin toplam ihracatı eksideyken, biz dolar bazında yüzde 10 artırdık. Geçen yılın ilk 3 ayında 27 milyon 3 bin lira olan Ar-Ge harcamalarımız, bu yılın aynı döneminde yüzde 13.4 artarak 31 milyona yaklaştı. Avrupa'da Türk beyaz eşyası olarak çok güçlüyüz. Biz şirket olarak 5'inci sıradayız. Televizyonda Koreli iki firma ile birlikte ilk 3'teyiz. İkincilik zaman zaman yer değiştiriyor" diye konuştu.
İSTEĞE GÖRE ÖZEL ÜRETİM
Kahramanmaraş ve Gaziantep gibi patlıcan, biber benzeri sebzeleri kurutmasıyla ünlü kentler için talep üzerine sebze kurutan fırın ürettiklerini, Siirt için peynirleri soğuk saklayan, buzluk kısmı yerine dolabın tamamının aynı sıcaklıkta çalıştığı buzdolabı ürettiklerini anlatan Erdoğan, şunları söyledi: "Çinliler ise tek tip üretiyor ve 52 eyaletinde aynı televizyonu, dolabı kullanan ABD'ye ihracat yapıyorlar. Biz ise esnek ve hızlı üretimle öndeyiz. Ülkemizde de inşaat projeleri ile otellerde akıllı ekipmanlarla faaliyetimiz yoğun."

AVRUPA KUPASININ ARDINDAN OLİMPİYAT

Haziranda başlayacak olan Avrupa Futbol Şampiyonası'nın satışları olumlu etkilediğini söyleyen, ardından da Olimpiyat ile artan bir ivmeye kavuşacaklarını ifade eden Turan Erdoğan, "Bu organizasyonlar Türkiye'de olduğu gibi Avrupa'da da önemli harekete sebep oluyor” dedi.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...