Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Serin hava turfanda karpuz fiyatını düşürdü

Düzenleyen:
Serin hava turfanda karpuz fiyatını düşürdü

Ekonomi Haberleri

Çukurova'da turfanda karpuzun tarla fiyatı, ürünün hasadına yeni başlanmasına rağmen, serin havanın etkisiyle 30-45 kuruşa kadar düştü.

Türkiye’nin karpuz üretiminin yaklaşık yüzde 20'sini karşılayan Çukurova'nın özellikle deniz kıyısına yakın kesimlerinde, Mayıs başında karpuz hasadına başlandı.
Hasada başlandığında kilosu 2 lira olan karpuzun fiyatı, birkaç gündür etkili olan serin hava nedeniyle talep azalınca, tarlada 30-45 kuruşa kadar indi.
- "Hava serin olunca tüketici karpuza bakmıyor"
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çukurova'da 110-120 bin dönüm alanda karpuz ekimi yapıldığını söyledi. Doğan, geçen yıla kıyasla bu yıl üretimde yüzde 10 düşüş beklediklerini, rekoltenin 800 bin ile 1 milyon ton arasında olacağını tahmin ettiklerini söyledi.
Karpuzda, bugüne kadar gerçekleşen hasat miktarının çok az olduğunu belirten Doğan, buna rağmen düşük fiyatla karşılaştıklarını kaydetti.
İlk birkaç gün 2 liradan hasadı yapılan karpuzun fiyatının 30 kuruşlara kadar gerilediğini dile getiren Doğan, şöyle devam etti:
"Hasat yeni başladı ve çok az miktarda gerçekleşti. İlk karpuz hasadı Çukorova'nın Akdeniz sahillerinde olan bölgelerinde yapıldı. Esasen karpuzun çoğu daha tarlada duruyor. Buna rağmen fiyatı 30-45 kuruşa kadar düştü. Havalar serin gidiyor, ancak fiyatlar bu döneme göre çok çok az. Ben de karpuz üretimi yapıyorum. Bildiğim kadarıyla bugüne kadar sadece 2008 yılında 25 Mayıs'ta fiyatlar dibe vurdu, bir de bu yıl. Hiç bu aylarda karpuzun fiyatı bu kadar düşmezdi."
Doğan, ihraç edilemeyen yaş sebze ve meyvenin fiyatının düşmesine paralel olarak karpuzun da fiyatının düştüğünü savunarak, "Yurt dışına diğer ürünler gitmeyince fiyatı düşüyor, bunun da fiyatı düşüyor. Domates şu an tarlada 40 kuruş. Tüketici öncelikle bu ürünleri aldığı için hava da serin olunca karpuza bakmıyor, ama dönemine göre fiyatlar yine de düşük seviyede." diye konuştu.
Doğan, havaların ısınmasıyla fiyatların artacağını düşündüklerini, morallerini yüksek tuttuklarını ifade etti.
- Çiçeklenme döneminde dengesiz hava
Seyhan Ziraat Odası ikinci başkanı Cahit İncefikir de karpuz rekoltesinin düşündüklerinin altında gerçekleştiğini söyledi.
Karpuzun çiçeklenme döneminde hava sıcaklığının sık sık değişiklik göstermesinin çiçeklerin döllenmesini olumsuz etkilediğini anlatan İncefikir, minumum 6 ton verim alınan tarlalarda, rekoltenin 4-5 tonlara kadar düşmesinin beklediklerini kaydetti.
Karpuzda rekolte gibi fiyattan da memnun olmadıklarını söyleyen İncefikir, şunları kaydetti:
"30-45 kuruş arasındaki fiyat, yeni hasat edilen bir ürün için tatmin edici değil. Özellikle, Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük kentlerde, hava sıcaklığı ve arz talep dengesi, fiyat oluşumunu ciddi şekilde etkileyecektir. Karpuz, sıcaklar arttığı zaman daha çok talep edilen bir meyve. Adana dışındaki büyük kentlerin hava koşuları, fiyatları etkileyecek."
100 dönüm alanda karpuz üretimi yapan Ziver Örgel de karpuzun kilogram maliyeti 25 kuruş iken, fiyatının 30-45 kuruş bandında seyretmesinin kendilerini endişelendirdiğini söyledi.
Bir dönüm sera karpuzunun maliyetinin en 2 bin 250 lira olduğuna dikkat çeken Örgel, "1 dönümden en az 3 bin liralık karpuz elde edilmesi gerek ki üretici para kazansın. Karpuzun kilogram fiyatı 40 kuruştan aşağıya düşerse üretici zarar eder." dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...