Gözlük sanal, kazanç gerçek

Düzenleyen:
Gözlük sanal, kazanç gerçek

Ekonomi Haberleri

Sanal gerçeklik gözlükleri ve 360 derece kameralar gelir kapısı oldu. Kullanıcılar artık çektikleri görüntülerden para kazanabilecek.

Akıllı telefonlarla birlikte milyarlarca dolara ulaşan mobil uygulama pazarına alternatif yeni bir pazar doğuyor. Sanal gerçeklik gözlüğü (Virtual reality -VR) ve 360 derece kameraların başrolde olduğu bu yeni pazarda kullanıcılar çektikleri 360 derece görüntüleri satışa sunarak kazanca çevirebilecek. 
Oculus Rift'in teknoloji alanındaki devrim niteliğinde olan ilk VR gözlüğünü piyasaya sunmasının ardından hızla gelişen sanal gerçeklik teknolojisi yeni oyuncularla büyüdü. Facebook'un Oculus'u satın almasının ardından Samsung, Microsoft, Google, LG, Huawei gibi teknoloji devleri de yeni teknolojiye yatırım yapmaya başladı. Kısa sürede milyarlarca dolarlık bir pazara ulaşan sanal gerçeklik teknolojisi bugün oyundan eğlenceye, sağlıktan eğitime, turizmden otomotive kadar pek çok alanda kullanılıyor. Sanal gerçeklik teknolojilerinin en fazla etkilediği sektörlerden birisi de hiç şüphesiz yayıncılık. 360 derece kameraların piyasaya sunulmasıyla birlikte bu alanda daha fazla içerik üretilmeye başlandı. Bugüne kadar sadece Hollywood tarafından üretilen içerikler 360 derece kameralar sayesinde amatör sinemacılar ve akıllı telefon kullanıcılar için kazanç kapısı oldu. Bunun için yapmanız geren tek şey 360 derece bir kameraya sahip olmak. Bugün bu kameraların fiyatları 300 dolar ila 30 bin dolar arasında değişiyor. Ortalama 3 bin dolarlık bir kamera ile çektiğiniz videoları Apple Store ve Google Play'de olduğu gibi Oculus, HTC Vive ya da Sony PS hesabında yayınlayarak para kazanabilirsiniz. Ancak bunun içi yazılım desteğine ihtiyaç var. Çünkü 360 derece kameralarla çekilen video görüntülerinin mobil uygulama haline getirilmesi gerekiyor. Ayrıca bu görüntülere uygulanan montaj teknikleri normal kameralarla yapılan çekimlere göre daha farklı. Videoların izlenme oranlarını artırmak ve daha çok para kazanmak istiyorsanız profesyonel çekim ve montaj tekniklerine hakim olmanız gerekiyor. 
Sanal gerçeklik teknolojilerinin bireysel kullanıcılara sunduğu fırsatlar bununla sınırlı değil. Tatile çıkmak istediğinizde oteller sizi sanal tura çıkarıyor, satın almak istediğiniz bir daireyi sanal gözlüklerle gezebiliyor, otomobil üreticileri müşterilerinin taleplerini sanal gerçeklikle üretimden önce gerçeğe dönüştürüyor. Bütün bunlar düşünüldüğün bu işin eğitimini almış kişilere daha fazla ihtiyaç duyulacak. Özellikle üniversitelerin iletişim fakültelerinin sinema bölümleri gelecekte aranan meslekler haline gelecek. 

 

Spor karşılaşmaları sanal gözlüğe girdi 
Yayıncı firmalar sanal gözlüklü yeni döneme hazırlanıyor. Fenerbahçe ile Laboral Kutxa arasındaki Eurolig Final Four mücadelesinde 360 derece kameraları kullanan Dijitürk, önümüzdeki yıldan itibaren spor karşılaşmalarını sanal gerçeklikle verecek. Perşembe günü Fenerbahçe-Galatasaray arasında oynanacak Ziraat Türkiye Kupası finali de sanal gözlükle izlenebilecek. 

20 bin liraya işinizi kurun
Sanal gerçeklik gözlükleri sadece içerik üreticileri için kazanç sunmuyor. Bugün 5D, 9D adı altında yapılan cep sinema sistemini 10-20 bin liralık bir yatırımla sanal gerçekliğe uyarlayarak para kazanabilirsiniz. 


Gözlük sanal, kazanç gerçek
Pazar 70 milyar dolara koşuyor 

Sanal gerçeklik teknolojisi için 2016 yılı milat olacak. Facebook'un Oculus, Samsung'un Gear VR, LG'nin 360 VR,  HTC'nin  HTC Vive, Microsoft'un HoloLens ile girdiği pazara iki yeni oyunca daha katıldı. Huawei'nin geçtiğimiz haftalarda tanıttığı Honor VR'ın ardından Google da Daydream ile sanal gözlüğe adım attı. Yerli firmalardan Vestel de sanal gözlük üreteceğini açıklamıştı. Aynı şekilde piyasaya yeni sürülen 360 derece kameralarla pazar daha da büyüyor. Bu yıldan itibaren hızla yükselecek sanal gerçeklik pazarının 2020’de 70 milyar dolar; artırılabilir gerçeklik pazarının da 120 milyar dolar seviyesine çıkması bekleniyor. 

 


Ömer Temür
omer.temur@tg.com.tr

 

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...