3. havalimanı için 7 milyon harcama yapıldı

Düzenleyen:
3. havalimanı için 7 milyon harcama yapıldı

Ekonomi Haberleri

3. Havalimanın iç mimarisinde kullanılacak taş, çelik yapı, cam ve ahşap ürünlerin tamamı iç piyasadan sağlanacak. İGA CEO’su Akçayoğlu, “Fiyat olarak da daha avantajlı ülkeler var. Ancak biz millî sanayimize destek vermek istiyoruz” dedi.

Yıllık 200 milyon yolcu kapasitesine sahip olması planlanan 3. Havalimanı daha tamamlanmadan millî ekonomiye katkı sağlamaya başladı. 76 milyon metrekare kapalı alana sahip havalimanının iç mimarisinde kullanılacak malzemelerin tamamını iç piyasadan karşılama kararı alan havalimanı yönetimi İstanbul Sanayi Odası’ndan bir grup iş adamını havalimanında ağırladı. İstanbul Grand Airport (İGA) Havalimanları Üst Yöneticisi (CEO) Yusuf Akçayoğlu, havalimanı inşaatında ve sonrasındaki süreçlerde kendilerini zorlasa da yerli ürünleri kullanmak istediklerini söyledi.
ÇOK HIZLI GİDİYORUZ
Akçayoğlu, İstanbul Sanayi Odası (İSO) üyelerinin yeni havalimanı inşaatını ziyaret ettiği etkinlik öncesi gazetecilere havalimanı inşaatının geldiği son durum hakkında bilgi verdi. Akçayoğlu, şu ana kadar havalimanı inşaatı için 7 milyar avro düzeyinde bir harcama yapıldığına dikkat çekerek, bunun günden güne değiştiğini aktardı. Havalimanı inşaatında hız açısından büyük mesafe katettiklerini dile getiren Akçayoğlu, "İnanın burada önemli olan dünyanın olmaz dediği bir işin bir yılda temelini atarak buraya getirilmesi. Bu, büyük bir gurur tablosu. Başka ülkelerde olmaz. Yıllarca yurt dışında bulundum. Bu kadar hızlı bir imalat mümkün değil" diye konuştu. 
500 BİN METREKARE TAŞ DÖŞENECEK
İç mimaride tamamen yerli ürünleri kullanacaklarını ifade eden Akçayoğlu, şunları kaydetti: "Bunun için Türkiye'nin farklı yerlerinden taş örnekleri aldık. 500 bin metrekare yere taş döşenecek. Ahşap ürünleri, bankolar, çelik imalatlar, çatı çeliği, cam gibi bütün ince iş kalemleri yerli sanayiden olacak. Mesela; yerli granitin bizi zorlayacağını bile bile buna karar verdik. Fiyat olarak da daha avantajlı ülkeler var. Ancak biz yeni havalimanını milli proje olarak görüyoruz. Millî sanayimize ve millî iş gücümüze maksimum katkı vermeyi düşünüyoruz."

3. havalimanı için 7 milyon harcama yapıldı

30 bin çalışana ulaşacak 

 Yeni Havalimanının işletme süresinin 29 Ekim 2018'de başlayacağını ifade eden Akçayoğlu, ancak yılın ilk çeyreğinde havalimanının birinci etabını bitirerek hizmete açmayı planladıklarını söyledi. Akçayoğlu, 90 milyon yolcu kapasiteli Faz 1'de kuzey-güney doğrultusunda 3 pist bulunacağını kaydederek, yıllık 80 milyon yolcu kapasitesine ulaşıldığında başlanılacak Faz 2'de ise bir adet doğu-batı doğrultusunda pist olacağı bilgisini verdi. Şu anda sahada 2 bin 962 iş makinesi bulunduğunu ve bunların 2 bin 200'ünün yük kamyonu olduğunu ifade eden Akçayoğlu, "Personel sayımız 15 bin 153. Bin 506 kadarı beyaz yakalı yani mühendis, mimar ve idareci. Pik dönemde 30 binlere ulaşacağız" dedi. Akçayoğlu, ilk etap için 700 bin metrekarelik otopark yaptıklarını kaydederek, 18 bin araç kapasiteli olacak otoparkın 25 bine çıkartılabileceğini anlattı.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...