Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Türkiye’yi sağlık üssü yapacak hamle

Düzenleyen:
Türkiye’yi sağlık  üssü yapacak hamle

Ekonomi Haberleri

Mersin ve Bilkent hastanesinin görüntüleme cihazlarını ve yaşam destek ünitelerini DİA Holding ve General Electric GE Sağlık karşılayacak. Şehir hastaneleri için toplamda 2 milyar dolarlık alım yapılacak

Fatih Selek CENEVRE
Türkiye son 15 yılda sağlık alanında inanılmaz bir dönüşüme imza attı. Şehir hastaneleri bu başarının en önemli ayaklarından biri. Halen 34 şehir hastanesi için çalışmalar yürütülüyor. Bunların 18'i imzalandı. Diğerleri de onay bekliyor. Mersin ve Ankara Bilkent'teki şehir hastanelerinin kurdelesi ise bu sene kesilecek. Aynı anda harcı atılan ve 22 ayda tamamlanması planlanan iki hastanenin, 5 bin civarında yatak kapasitesi olacak. Binayı yapmak Türk müteahhitleri için zor değil. Pekiyi hastanelerin donanımı nasıl olacak? Mersin ve Ankara Bilkent'teki dev inşaatları yapan DİA Holding ile General Electric (GE) bu sorunun cevabı niteliğinde önemli bir anlaşmaya imza attı. Cenevre'de düzenlenen 69. Dünya Sağlık Asemblesi sırasında iki şirketin yöneticileri el sıkıştı. Türkiye'de 67 yıldır varlık gösteren ve havacılık, ulaşım gibi alanlarda hizmet veren GE anlaşma kapsamında söz konusu hastaneleri manyetik rezonanstan bilgisayarlı tomografiye varana kadar 3 binden fazla tıbbi cihazla donatacak. Anlaşmanın bedeli ise 95 milyon dolar.
BİR DÜNYA REKORU
DİA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çeçen, bunun Türkiye'de tek parçada alınmış en büyük tıbbi cihaz ihalesi olduğunu söyledi. Çeçen şöyle dedi: "Mersin şehir hastanesi 400 bin metrekarelik bir alana kuruluyor. 1300 yatak kapasitesi var. Bilkent'in ise yatak kapasitesi 3 bin 670. Bunlar 22 ay gibi kısa bir sürede hizmete girecek. Bu bir dünya rekoru. Bilkent Hastanesi 1,3 milyon metrekare alana kuruluyor. Şöyle örnek vereyim: Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen, Ankara ve İzmir Havalimanlarını toplayın, o kadar bir alan. Dünyanın en büyük hastanesi. İstanbul Sancaktepe'de bunun daha büyüğünün kurulması planlanıyor." Çeçen konuşmasında, GE'den medikal cihazları Türkiye'de üretmesini istediklerini ifade etti ve "Türkiye bundan sonra kendi silahını, arabasını, uçağını üretebileceği gibi tıbbi cihazını da üretir. GE gibi güçlü bir partnerle yola çıkıyoruz" diye konuştu.
GE Sağlık Türkiye Genel Müdürü Yelda Ula Colin de şunları söyledi: "Şehir hastaneleriyle 43 bin kişilik yatak reformu öngörülüyor. Biz de bu projeleri çok yakından takip ediyoruz. DİA ile Türkiye'de Mersin ve ardından Ankara'da yola çıkıyoruz. GE olarak 67 yıldır Türkiye'deyiz. 2 bin çalışanımızla sadece sağlıkta değil, havacılık ve ulaşım gibi alanlarda da Türkiye'nin gelişimine yardımcı oluyoruz. CE Sağlık olarak 200 çalışanımızla hizmet veriyoruz."

Türkiye’yi sağlık  üssü yapacak hamle

Öncü ülke olacağız 

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş Cenevre'deki toplantıda Türkiye'nin yakın gelecekte bölgesindeki 2 milyar kişiye sağlık hizmeti verir hale geleceğini söyledi. Gümüş şunları anlattı: "Türkiye'nin sağlıktaki en büyük hamlesi hastanelerin revizyonu olacak. Bu hem sağlık turizminin hem de sağlık teknolojilerinin gelişimini sağlayacak. Türkiye, kısa sürede yüksek volümde hastane yapan tek ülke. 42 bin yatağı Kamu Özel Ortaklığı (PPP) modeliyle yapıyoruz. 54 bin yataklı devlet hastanelerimizi de TOKİ işbirliğiyle inşa ediyoruz. Toplamda 96 bin yatağımızı üç yıl içinde hazır hale getireceğiz. 2018 sonu itibariyle yüzde 90'i hizmete girecek. Özel sektörün dinamizmini ve kalitesini taşıyacağız. Modern hastanelerimiz önümüzdeki 50 yıllara hitap edecek. Başta görüntüleme cihazları olmak üzere 2 milyar dolarlık cihaz alacağız. Uluslararası standardı, ihracat kapasitesi ve know-howu ile CE önemli bir partnerimiz olacak. Bu işbirlikleri  sağlık teknolojilerinin yerelleştirmesini doğuracak. Türkiye dışarıdan her yıl 5 milyarlık tıbbi malzeme alıyor. Şehir hastanelerinin üst katlarında uluslararası hasta klinikleri oluşturacağız. 4-5 bin yatağı sağlık turizmine ayıracağız. Türkiye'ye komşu 2 milyar insan yaşıyor. Sağlık turizminde geçtiğimiz yıl 2 milyar dolarlık bir rakama ulaştık. Bunu yükseklere taşımayı planlıyoruz. Bu çerçevede Uluslararası Hasta Hizmetleri Başkanlığı kuruluyor. Başkanlık, pazarlamayı yapacak, fiyatlamayı belirleyecek. Kendi halkımıza son modern cihazlarla, akıllı hastanelerle en üst düzeyde hizmet vereceğiz. Ayrıca ehliyetli kliniklerimizi de buraya taşıyacağız."

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...