Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Instagram’ın kadın patronları

Düzenleyen:
Instagram’ın kadın patronları

Ekonomi Haberleri

Modacısından tasarımcısına, ev hanımından öğrencisine kadar her meslekten ve yaştan kadın kendi tasarımlarını Instagram’dan satışa sunarak ayda binlerce lira kazanıyor

ÖMER TEMUR

Türkiye'nin ünlü kadın girişimcileri Zeruj Shopping Fest'te bir araya geldi. Hafta sonu Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen fuarda 120 kadın girişimci kendi tasarımı olan ürünleri satışa sundu. Hepsinin bir birinden farklı hikayesi var. Tek ortak özellikleri ise sosyal medyada birer fenomen olmaları. Modacısından tasarımcısına, ev hanımından öğrencisine kadar her meslekten ve yaştan kadın kendi tasarımı ürünleri Instagram üzerinden binlerce kişiye ulaştırıyor. Instagram'ın gücünü arkasına alan kadınların aylık geliri ise ortalama 25 bin liraya kadar çıkıyor. Kadın fenomenler, başarı hikayeleriyle iş hayatına atılmak isteyen kadınlara da ışık tutuyorlar.

Gönül Kolat Susam: Bakan ve milletvekili eşlerini giydiriyor

Marmara Üniversitesi tekstil bölümü mezunu. 20 yaşında blogger olarak adım attığı internette bugün muhafazakar kadınların fenomeni haline geldi. Instagram'da 600 bine yakın takipçisi bulunuyor. Bir etek dikerek başladığı iş hayatında bugün bakan ve milletvekili eşlerine özel tasarımlar yapıyor. Tesettür giyim üzerine tasarımlar yaptığını belirten Gönül Kolat Susam, "Şu an yoğunluk olarak internet ve Instagram üzerinden satış yapıyorum. Daha çok ölçülü giyim diye adlandırıldığımız muhafazakarlara yönelik tasarımlar yapıyoruz. Müşterilerimiz arasında bakan ve milletvekili eşleri var. Mesela Egemen Bağış'ın eşi bizimle çalışıyordu. 50 liradan 6-7 bin liraya kadar ürünlerimiz var" dedi.

Safiye Ekiz: Sosyal medyayı vitrin gibi kullanıyor

Mesleği tasarımcı... Safiye Ekiz markasıyla muhafazakar kadınları giydiriyor. Daha çok çalışan kadınlara hitap ediyor. Instagram’da 110 bin takipçisi var. Sosyal medyayı vitrin olarak kullandığın ifade eden Safiye Ekiz, "1.5 yıl önce Nişantaşı'nda showroom açtım. Yurt dışına satış yapıyorum. Türkiye'de Göktürk alfabesiyle koleksiyon hazırladım" dedi.

Şükran Kocabaş: Siparişler Endonezya’dan

38 yaşında. Ev hanımı. Evlendikten sonra iş hayatına atıldı. Eşarp, şal ve aksesuar üzerine üretim yapıyor. Sosyal medyada çok yeni ama yurt dışı siparişlerini Instagram'dan alıyor. Kendi tasarımı olan klipslerin satışını yapan Şükran Kocabaş, "Eşap kullananlar bilir. Eşarbı tutturabilmek için iğne kullanılır. Ben de iğne takarken çok zorlanıyordum. İğneni batma riskini ortadan kaldıran bir klips geliştirdim. Erenköy'de bir mağaza açtık. Yurt dışına bile gönderiyoruz. Sosyal medyada yeni olsak da çok hızlı sayılırız. Instagram'dan bulup geliyorlar. Aylık ortalama 50 bin civarında satış yapıyoruz. Bunun 20 bini yurt dışına gidiyor.  Endonezya, Tayland, Malezya ve Brunei’ye yüklü mal gönderiyoruz" diye konuştu. 

Seda Vural: Satışlarının % 80’i Instagram’dan 

Mesleği tasarımcı... Instagram'da 25 bine yakın takipçisi var. Akaryakıt sektöründe umduğunu bulamayınca tasarımcı olmaya karar verdiğini anlatan Seda Vural, "Gemilere yakıt veren bir işteydim. Oradan ayrıldıktan sonra moda ve tasarım eğitimi aldım. İki yıldır bu işi yapıyorum. Kendi tasarladığım ürünleri Bağdat Caddesindeki mağazamda satıyorum" dedi. Kişilere özel tasarımlar yaptığını dile getiren Vural, satışlarının yüzde 80'ini Instagram üzerinden gerçekleştirdiğini söyledi. 

KOSGEB ile başladı Instagram ile büyüdü 

29 yaşında. Ev aksesuarları satıyor. Instagram'da 26 bin takipçisi var. KOSGEB'ten aldığı 30 bin lira kredi ile bu işe başladığını anlatan Kübra Acar, "Evimin alt sokağında 10 metrekare bir dükkan tuttum. Sonra iş büyümeye başladı. Ardından 100 metrekarelik bir dükkana geçtim. Sosyal medyanın gücünü gördüğüm zaman Instagram'da satışa başladım. Şu an satışlarımın yüzde 70'i Instagram’dan geliyor.  Yurt dışına da satış yapıyorum. Aylık ortalama 25 bin lira kazanıyorum" dedi.

Meryem Merve Batu: 20 yaşındayken işinin patronu oldu 

24 yaşında. Daha çok modern tesettür üzerine çalışıyor. 18-35 yaş arasına hitap ediyor. Instagram'da 150 bine yakın takipçisi bulunuyor. 20 yaşında bu işe atıldığını anlatan Meryem Merve Batu, "Üniversitede istemediğim bir bölümdeydim. İstanbul Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı bölümünü okuyordum. Mutlu olmadığım için kendi işimi kurmaya karar verdim. Tasarım eğitimi aldım ve atölye açtım. Şu an Merter'de showroom'um var. Günde 20-25 kargo gönderiyoruz" dedi. Batu, Instagram'da satış yapmak isteyenleri ise "İnsanların giyebileceği ürünler tasarlayın. Fiyatınız makul olsun. Kumaşın kalitesi ve dikimine dikkat edin" tavsiyelerinde bulundu.

Kadriye Uzun: Küçük bir atölyeden 3 katlı mağazaya  

34 yaşında.  Ev hanımı. KOSGEB'den aldığı kredi ile küçük bir atölye kurdu. Sosyal medya ile de işlerimi büyüttü. Ev tekstili üzerine satış yaptığını anlatan Kadriye Uzun, şuan 3 katlı bir mağazada faaliyet gösteriyor. 4 kişiyi de istihdam eden Kübra Uzun, "Instagram'da 6 bin takipçim var. Ev hanımlarına da iş veriyoruz. Çalışanlarımızın sigortasından vergisine kadar her şeyi ödüyoruz" diyor.

 

 

 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...