GAP’ta verim uydu ile artacak

Düzenleyen:
GAP’ta verim uydu ile artacak

Ekonomi Haberleri

Bölgesel sorunlara rağmen çalışmaların durmadığı GAP’ta, 2014 yılı sonunda yapılan protokol ile başlanan Hassas Tarım Projesi bu yıl hız kazanacak

OSMAN ÇOBANOĞLU ANKARA

AP İdaresi bu yılın sonuna kadar başta millî uydularımızdan Göktürk 2 olmak üzere Landsat 8, Hyperion, WorldView-2, Sentinel-2, TerraSAR-X ve SPOT 7 uydularından görüntüler satın alacak. Bölge tarımı hiper kameralarla izlenecek. Geçmiş dönemde TÜBİTAK ile yapılan protokol ile tarımsal üretimin, modern teknoloji ve yöntemlerle modernize edildiği sistem olarak bilinen ’hassas tarım’ın daha etkin kullanılarak tarım işletmelerinin rekabet gücünün ve verimliliğin artırılması amaçlanıyor. Bu yılın ocak ayı sonunda projeyi gözden geçirmek için bir toplantı yapıldığı ve havadan uydu yoluyla toplanacak verilerle ilgili faaliyet planının oluşturulduğu belirtiliyor. 
ÇİFTÇİLER GÖREREK ÖĞRENECEK
Hassas tarıma yönelik yapılan bu çalışmanın çiftçilere büyük faydalar sağlayacağı belirtiliyor. GAP İdaresi sistemin uygulanması için çiftçilerde farkındalıklarını artırmaya da çalışıyor. Önümüzdeki dönemde çiftçilere hassas tarımın sağladığı ekonomik faydaları göstererek öğretme konusunda çaba sarf edilecek. Ayrıca çiftçilerin hassas tarım için ihtiyaç duyulan çeşitli makine ve teçhizatları edinmelerini sağlayarak sistemin hızla yaygınlaştırılması da hedefleniyor.
HASSAS TARIMA TGB GELİYOR
Sistemle ilgili olarak makine, ekipman ve teknoloji geliştirmelerine yönelik Güneydoğu bölgesinde bir üniversiteyle anlaşılıp Hassas Tarım Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin (TGB) de açılması sağlanacağı belirtiliyor. Bu merkeze makine, ekipman üreticileri ve yazılım firmalarının rağbet göstermesi bekleniyor. 

NELER YAPILACAK?

¥ Tarımda, hasat zamanı oluşabilecek olası hastalık ve çeşitli sorunlarda büyük önemi bulunan hiperspektral kameralarla arazilerde çekim yapılacak. Bu özellikte 9 kamerayla çekim yapılması bekleniyor.
¥ Veri analizi çalışmaları yapılacak.
¥ Proje yönetimi gözden geçirilecek.
¥ Veri çekimlerinde aşama kat edilecek.
¥ Sistemle ilgili algoritma geliştirme çalışmaları tamamlanacak.
¥ Pamuk ve mısır konusunda çeşitli ölçümler yapılması için danışmanlık hizmeti alınacak.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...