Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Trafik sigortasında indirim değil artış var

Düzenleyen:
Trafik sigortasında indirim değil artış var

Ekonomi Haberleri

16.5 milyon araç sahibini ilgilendiren zorunlu trafik sigortasında fiyat gözlem süreci bu ay biterken, şirketler fırsatçı zammı yaptı.

Aralık 2015'te ortalama 400 TL civarında olan bir poliçe bedeli 1 Haziran itibariyle 800 Türk Lirası'na yükseldi. Sadece otomobillerde ortalama fiyat 700 lirayı buldu. sigorta şirketlerinin talebi doğrultusunda yapılan değişiklikleri içeren Kanun, nisanda yürürlüğe girmesine rağmen firmalar indirime yanaşmadığı gibi ilave zam yaptı. Hazine Müsteşarlığı'nın verilerine göre ortalama 800 lira olan fiyatın 500 TL'ye gerilemesi gerekiyor. Zorunlu Trafik Sigortasında 300 lira civarındaki indirimi sağlayacak tarife sistemi için Hazine'den Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in karar alması gerekiyor. Sigorta şirketlerinin mayıs ayında 700 lira olan ortalama fiyatı haziran başında 800 liraya yükselttiğine dikkat çeken üst düzey bir ekonomi yetkilisi Şimşek'in tarife ya da tavan fiyat kararını bir an önce vermesi gerektiğine dikkat çekiyor. Sigorta şirketlerinin “Bir araç 20 kere kaza yaptı, dosya başına maliyet arttı” gibi bahanelerle fiyat indirimine yanaşmadığı öğrenildi.

TARİFE SİSTEMİ YA DA TAVAN

Sigorta şirketlerinin göstermelik indirim yapabileceğinin altını çizen ekonomi yetkilisi, “Tarife ya da tavan fiyat kararı ne kadar geç verilirse o kadar vatandaşın zararına. 16.5 milyon taşıt sahibi var. Bunlar her yıl zorunlu trafik sigortası yaptırıyor. Yılbaşından bugüne kadar yüzde 100'e varan oranlarda sigorta şirketleri zam yaptı. star'daki habere göre, zamlar devam ediyor. Bir an önce karar verilmeli. Geç karar verildiğinde zaten sigorta şirketleri yapacakları zammı yapmış olur. Sonrasında sınırlı bir indirime giderler” dedi. Hazine'nin elinde bu kapsamda iki yaptırım bulunuyor. Birincisi tavan fiyat uygulamasına gidilmesi ikincisi ise tarifelerin Hazine tarafından belirlenmesi. Tarife sistemi 2008 yılına kadar uygulanıyordu. Bu modelde kamu fiyatları şehirlere göre belirliyor. Örneğin bir otomobilin zorunlu trafik sigortası İstanbul'da 500 TL'ye yapılırken, bir başka şehirde 400 lira olarak belirlenebiliyor. Bu tarifelerde sadece düşük oranlı iskonto yapılabiliyor.

ORTALAMA FİYAT 500 TL OLMALI

Hazine Müsteşarlığı verilerine göre zorunlu trafik sigortası bedelinin ortalama yaklaşık 500 TL olması gerekiyor. En kötü senaryoya göre bile ortalama fiyatın 600 Türk Lirası'nı bulmaması gerektiği hesaplanıyor. Ekonomi yönetimi nisan ayında yapılan Kanun değişikliğinin ardından yüzde 15-20 oranında poliçe başı indirim beklemişti. Ancak sigorta şirketleri indirim yerine zam yaptı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...