FED’den faiz sinyali: Beklemekte fayda var

Düzenleyen:
FED’den faiz sinyali: Beklemekte fayda var

Ekonomi Haberleri

FED Yönetim Kurulu üyesi Lael Brainard, "Riskler varlığını koruyor. ABD ekonomisinin direncine garanti gözüyle bakılmamalı. Faiz artışını bekletmek yararlı olur" dedi

Yatırımcılar geçen hafta borsa, altın ve avroyla kazanırken, dolarla zarar etti. Piyasalara mayıs ayı enflasyon verileri, ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü toplantısından çıkan kararlar yön verdi. ECB'nin faizlerde değişikliğe gitmediği haftanın son işlem gününde, enflasyonun beklentilerden daha az yükselmesi piyasaları destekledi. ABD tarafında da tarım dışı istihdam verisinin 38 binle son 6 yılın en düşük seviyesinde gelmesiyle dolar değer kaybetti, borsa yükseldi. Şimdi piyasalarda gözler, 14-15 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek FED toplantısına çevrildi. Analistler, zayıf tarım dışı istihdamın, FED'in bu toplantıda faiz artırma olasılığını büyük ölçüde ortadan kaldırdığı öngörüsünde bulunuyor. ABD Merkez Bankası (FED) Yönetim Kurulu üyesi Lael Brainard da, son dönemdeki verilerin karışık bir tablo çizdiğini ve risklerin varlığını koruduğunu belirterek, FED'in faiz artışını bekletmesinin yararlı olacağını bildirdi.
Brainard, hayal kırıklığı oluşturan tarım dışı istihdam verisinin ardından yaptığı konuşmada, ABD ekonomisinin direncine garanti gözüyle bakılmaması gerektiğini belirtti. Enflasyon verilerinin de karışık sinyaller verdiğini anlatan Brainard, "İngiltere'de 23 Haziran'da yapılacak AB referandumunun ardından ülke birlikten çıkarsa, küresel piyasalarda ciddi dalgalanmalar yaşanabilir. Uluslararası piyasalar birbiriyle yakından ilişkili olduğu için, Avrupa piyasalarında yaşanacak ters bir reaksiyon ABD piyasalarını ve dolayısıyla reel aktiviteyi etkileyebilir. Çin ve gelişen piyasa ekonomilerini çevreleyen risklerin de yeniden yükselme ihtimali var. Küresel ekonomideki kırılganlığın kısa vadede giderilmesi mümkün görünmüyor" diye konuştu.

"TEDBİRLİ OLMALIYIZ"
Amerikalı tüketicilerin harcamalardaki direnç, finansal piyasalardaki istikrar ve görece yüksek seyreden tüketici güvenini olumlu gelişmeler arasında gösteren Brainard; buna rağmen FED'in faiz artışında tedbirli davranarak, bu alanlarda kaydedilen ilerlemeyi koruması gerektiğine işaret etti. Brainard, sözlerini şöyle tamamladı: "Son dönemdeki veriler karışık bir tablo çizdi ve aşağı yönlü riskler varlığını koruyor. Bu ortamda tedbirli risk yönetimi şart. Hedeflerimize doğru ilerleyişimizi bozmayacağına dair güvenin sağlaması için, daha fazla verinin beklenmesinde fayda var."

DOLARIN DİRENCİNİ İSTİHDAM KIRDI
Geçen hafta uluslararası piyasalarda 2.96'nın üzerini gören dolar, ABD istihdam verisinin oldukça zayıf gelmesinin ardından kapanışını 2.91 seviyelerinden yaptı. Brent petrolün varil fiyatı 48.6-50.8 dolar bandında, yatay hareket etti. Borsa İstanbul endeksi yüzde 0.14 değer kazanarak, geçen haftayı 78.140 puandan tamamladı. Kapalıçarşı'da işlem gören 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı, yüzde 0.78 artışla 116.30 liraya, Cumhuriyet altınının fiyatı 778 liraya çıktı. Avronun satış fiyatı yüzde 0.49 yükselişle 3.3040 liraya ulaştı.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...