HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Dev havalimanı satıldı

Düzenleyen: /
Dev havalimanı satıldı
Hahn Havalimanı, , Haber

Ekonomi Haberleri

Yıllardır zarar eden küçük Hahn havalimanı Çin'e satıldı. Çin şirketine önümüzdeki yıllarda milyonlarca euroluk sübvansiyon ödenecek.

Almanya'nın Rheinland-Pfalz eyaletindeki Frankfurt-Hahn havalimanı bir Çin şirketine satıldı. Satışın hükümet tarafından onaylanacağına kesin gözüyle bakılıyor. Eyalet İçişleri Bakanı Roger Lewentz basın konferansı düzenleyerek satışla ilgili bilgi verecek. Frankfurt-Hahn havalimanı hisselerinin yüzde 82,5'u Rheinland-Pfalz eyaletine aitti.

Hessen eyaletinin, öncelikle Ryanair havayolu şirketi tarafından kullanılan havalimanında yüzde 17,5'luk hissesi bulunuyor. Eyalet hükümetinin sözcüsü hisse devri için alıcı şirketle yapılan görüşmelerin sonuna gelindiğini söyledi. Tamamının fiyatı 10 milyon euro olan havalimanına üç Asya şirketi daha talip olmuştu. Satışın gerçekleşmesi için Rheinland-Pfalz eyalet parlamentosu ile Hessen eyalet parlamentosu bütçe komisyonunun onayının alınması gerekiyor.

DEVLET DESTEĞİ DEVAM EDECEK

Daha önce ABD tarafından kullanılan askeri bir havalimanı olan Hahn sürekli zarar ettiği için devlet yardımıyla işletilebiliyor. Avrupa Birliği havalimanları yönetmeliğine göre 2024 yılına kadar Hahn'ın işletme ve yatırım masraflarına 50 milyon euroluk devlet desteği sağlanacak.

Rheinland-Pfalz eyaletinin ana muhalefet partisi Hristiyan Demokrat Birlik, Sosyal Demokrat ve Yeşiller partilerinden oluşan koalisyon hükümetini Hahn havalimanını iflasla sürüklemekle suçladı ve satış şartlarını satıcının değil de alıcının belirlemesinin kabul edilebilir bir durum olmadığını duyurdu. Aynı eyalette bulunan dünyanın en ünlü otomobil yarış pistlerinden Nürburgring de hatalı yatırımlar nedeniyle zarara girmesi üzerine Rus fabrikatör Viktor Charitonin'e satılmıştı.

KÂRLI İŞLETME KONSEPTİ BULUNAMADI

Frankfurt-Hahn havalimanı için tutarlı işletme konsepti geliştirilememiş ve bu limanı en çok kullanan Ryanair şirketi kalkış sayısını azaltarak seferlerinin önemli bölümünü Köln/Bonn havalimanına nakletmişti. On yıl önce 4 milyon yolcunun kullandığı Hahn'ın yolcu sayısı 2015 yılında iki milyon 700 bine düşmüştü. Hahn ile aynı adı taşıyan Almanya'nın en büyük havalimanı Frankfurt'a 120 kilometre uzaklıkta bulunan küçük havalimanı kargo taşımacılığında Almanya'nın ilk beş havalimanı arasında yer alıyor. Ancak küresel kargo taşımacılığındaki kapasite fazlası şirketleri fiyat rekabetine zorluyor. Uzmanlarca, havalimanını satın alan şirketin kendi kargo uçuşlarını da Hahn'a yapması gerektiği, aksi takdirde işletmenin zarardan kurtulamayacağı belirtiliyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...