Küresel piyasalarda `Yellen` rüzgarı!

Düzenleyen:
Küresel piyasalarda `Yellen` rüzgarı!

Ekonomi Haberleri

Uluslararası piyasalar, Yellen`ın yorumlarının ardından şekillenen faiz artırımı beklentilerini fiyatlıyor. Dolar/TL sabah saatlerinde 2.90 seviyesindeyken, altın ise yatay seyrediyor.

Asya hisse senetleri, Fed Başkanı Janet Yellen'ın yorumlarının Temmuz ayında faiz artırımına gidileceği spekülasyonunu zayıflatmasının ardından yükselişini üçüncü güne taşırken, Güney Kore wonu güç kazandı. Petrol 10 ayın zirvesinden geri çekilirken, çinko son dokuz günde ilk kez değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, enerji şirketleri ve ham madde üreticilerinin öncülüğünde, Nisan ayından bu yana en güçlü kapanışını gerçekleştirmeye yöneldi. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, gösterge endeksin dün Kasım ayından bu yana en yüksek kapanışını yapmasının ardından fazla değişmedi. Bloomberg Emtia Endeksi dün boğa piyasasına girdikten sonra düştü. Altın, sanayi metallerine paralel olarak düştü ve iki haftanın en yüksek seviyesinden gevşedi. Won, tatilin ardından ilk işlem gününde Seul'deki işlemlerde Mart ayından bu yana en hızlı artışını gerçekleştiriken, Japon yeni zayıfladı.

Yellen, Pazartesi günkü konuşmasında, faizin yalnızca kademeli olarak artırılmasını beklediğini söyledi ve bir zaman çizelgesinden bahsetmekten kaçındı. Yellen, böylelikle, 27 Haziran'daki konuşmasında faizin "önümüzdeki aylarda" yükseltilebileceğini işaret ettiği duruşunu değiştirdi. Vadeli işlemlere göre, Temmuz ayına faiz artırımı olasılığı, Cuma günü Mayıs ayı tarım dışı istihdam verisinin yaklaşık altı yılın en düşük artışını göstermesinin ardından yarı yarıya düşerek yüzde 27'ye gerilemesi sonrası yüzde 22'ye indi. Borçlanma maliyetlerinin bir süre daha düşük kalacak olması hisse senetleri ve gelişen ülke varlıklarına destek sağlarken, bu kazançlar, küresel ekonomi durgun kaldığı sürece, kısa ömürlü olabilir.

Sydney'de CMC Markets baş analisti Ric Spooner, "Bu yıl en fazla bir faiz artırımı olacak görünüyor ve bu durum hisse senetleri ve emtia için olumlu," dedi ve "Darbe alan emtia içinde, petrol piyasası en iyi yer. Halihazırda arzda kesintiler görüyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Avustralya ve Hindistan merkez bankaları Salı günü politika kararlarını açıklayacak ve Tayvan'da dış ticaret verileri açıklanacak. Çin, döviz rezervinde geçen ay gerçekleşen değişimi açıklayacak. Almanya'da Nisan ayı sanayi üretimi ve İngiltere'de konut fiyatları var. Dünya Bankası kğresel ekonomik görünüm güncellemesini yayınlayacak. Banka Ocak ayında bu yıl küresel ekonominin yüzde 2.9 büyüyeceği tahmininde bulunmuştu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 12:55'te yüzde 0.6 yukarıda seyrediyordu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...