Bağ-Kur'lular emeklilik için 5 yıl kazanacak

Düzenleyen:
Bağ-Kur'lular emeklilik için 5 yıl kazanacak

Ekonomi Haberleri

Bu yıl sonuna kadar yetişmesi beklenen yasa ile, SSK'lı ile Bağ-Kur'lunun arasındaki 5 yıllık sürenin kalkması, gerekli prim süresinin eşitlenmesi planlanıyor.

Gümrük Bakanlığı Kasım'da "4'üncü Esnaf ve Sanatkarlar Şurası" düzenlemişti. Şuranın açılışını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yapmıştı. Şurada esnaf ve sanatkarların sorunları belirlenmiş ve bu sorunlara somut çözümler bulunması amacıyla ihtisas komisyonları kurulmuştu. Mart 2015'te toplanan 'Vergi ve Sosyal Güvenlik Komisyonu'nda özellikle 2.5 milyon Bağ-Kur'luyu ilgilendiren önemli prensip kararları alınmıştı. Fark kaldırılacak Çalışmalar devam ediyor. Alınan kararlar son şekli verildikten sonra yasa taslağı haline getirilecek.

2008'de gerçekleşen sosyal güvenlik reformu ile işçi ve memurların emekliliği için istenen prim ödeme gün sayısı 7200 (20 yıl) olarak belirlenmişti. Fakat Bağ-Kur'lular için bu süre 9000 gün (25 yıl) olarak tespit edilmişti. Dolayısıyla Bağ-Kur'lular daha uzun süre prim ödemek ve daha geç emekli olmak zorunda bırakılmıştı.

PRİM ADALETİ SAĞLANACAK

Komisyonda SSK'lı çalışan ile Bağ-Kur'lu çalışan arasındaki 1800 günlük yani yaklaşık 5 yıllık sürenin kalkması, bir başka ifadeyle emeklilik için gerekli prim süresinin eşitlenmesi öngörüldü.

Bu dezavantajlı durumun ortadan kalkması ve özellikle 2008'den sonra Bağ-Kur'lu olanların yasa çıktıktan sonra 5 yıl erken emekli olması anlamına geliyor. Bu yıl sonuna kadar yetişmesi beklenen yasanın en geç 2017'de çıkacağı ifade ediliyor. (Kaynak: Posta)

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...