Avro Bölgesinde 'eksi yıllık enflasyon' sürüyor

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Avro Bölgesinde 'eksi yıllık enflasyon' sürüyor

Ekonomi Haberleri  / AA

Avro Bölgesinde yıllık enflasyon mayısta eksi 0,1 olarak belirlenirken bölgede yıllık enflasyon negatif alanda kalmaya devam etti.

Avro Bölgesinde mayıs ayında yıllık enflasyon, beklentiler doğrultusunda eksi 0,1 seviyesinde gerçekleşti.

Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) bugün açıkladığı nihai verilere göre, 19 üyeli Avro Bölgesinde yıllık enflasyon nisan ayında eksi 0,2 iken mayıs ayında eksi 0,1 olarak ölçüldü. Böylece nihai veriler 31 Mayıs'ta açıklanan mayıs ayı öncü yıllık enflasyon verisini doğruladı. 

Tek Para Birliğinde mayıs ayında nihai çekirdek enflasyon ise yıllık yüzde 0,8 artış kaydetti. 

Avro Bölgesi enflasyonunun ana bileşenlerine bakıldığında, mayısta yıllık enflasyona en fazla artış etkisi restoran ile kafelerden, kiralardan ve tütün ürünlerinden geldi. Taşıt yakıtları ise bu dönemde yıllık enflasyona en fazla olumsuz etkiyi yaptı. Bunu ısınmada kullanılan yakıt ve gaz takip etti.

16 ülkede negatif yıllık enflasyon belirlendi

28 üyeli Avrupa Birliğinde (AB) de yıllık enflasyon mayısta yüzde eksi 0,1 olarak ölçüldü. 

Avrupa Birliğinde (AB) mayısta 16 ülkede negatif yıllık enflasyon yaşanırken en düşük yıllık enflasyon eksi 3’le Romanya’da belirlendi. Bunu eksi 2,5 ile Bulgaristan izledi.

AB’de bu dönemde en yüksek yıllık enflasyona sahip ülkeler yüzde 1,6 ile Belçika, yüzde 1’le Malta ve yüzde 0,8’le İsveç olarak kaydedildi. 

Bir önceki ayla kıyaslandığında AB’de mayıs ayında yıllık enflasyon 9 ülkede azalırken, 11 ülkede arttı, 8 ülkede değişmedi.

Öte yandan enflasyon rakamları, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) fiyat istikrarını sağlamak için aldığı radikal tedbirlere karşın yüzde 2'ye yakın enflasyon hedefinin oldukça altında gerçekleşti.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...