Akdeniz yemeklerinin vazgeçilmez baharatları arasında yer alan kekikte dünya ihtiyacının yüzde 90'ını karşılayan Türkiye'de tarımsal üretimin büyük bölümü Denizli'de yapılıyor. Bu yıl 15 bin ton kekik üretmeyi planlayan Denizli, ihracatını yüzde 10 artırarak 90 milyon liraya çıkarmayı hedefliyor.

Denizli'de 1990'lı yıllarda tütüne alternatif olarak üreticilere ücretsiz tohum dağıtılarak başlayan kekik üretimi, Pamukkale, Güney, Buldan ve Çal ilçelerinde çiftçinin en önemli geçim kaynaklarından birisi haline geldi.

YEMEK DIŞINDA DA KULLANILIYOR

Yemeklerin yanı sıra gıda ve ilaç sanayisinde ham madde olarak da kullanılan kekiğin doğadan toplanmasının getirdiği riskleri ortadan kaldırmak için yapılan tarımsal faaliyet, mart-nisan döneminde kekik tohumlarının toprağa atılmasıyla başlıyor.

Temmuz ve ağustos aylarında hasat edilen kekik, işleme tesislerinde paketlenerek ihraç pazarlarına gönderiliyor. Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sezgin Kutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kekikte dünya ihtiyacının yüzde 90'ının Türkiye'den karşılandığını belirtti.

Kekik için uygun toprak yapısına sahip kentte yaklaşık 96 bin dekar alanda üretimin yapıldığını ve yıllık 15 bin tona yakın hasadın gerçekleştiğini dile getiren Kutlu, şöyle konuştu:

"Bu yıl Denizli'den 90 milyon liralık bir ihracatı hedefliyoruz. Üretimin büyük bölümü ABD ve Avrupa Birliği ülkelerine gönderiliyor. Fiyat seviyesinin diğer ürünlere göre daha iyi olması nedeniyle üreticimiz, kekikten oldukça memnun. Kekiğin pazar problemi de yok. Bizim buradaki amacımız kekiğin iyi tarım uygulaması şartları altında ya da organik olarak üretimini sağlamak. Ürün kalitesini koruyarak pazarımızı korumaya odaklandık."