Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kola içen vergi ödeyecek

Kola içen vergi ödeyecek

Ekonomi Haberleri

ABD'nin Philadelphia şehrinde gazlı ve şekerli içeceklere vergi getirildi. Ocak 2017'de uygulanmaya başlayacak olan vergi kararının bölge ekonomisine 90 milyon dolarlık kaynak sağlayacağı belirtiliyor. İçecek sektörü vergiye şiddetle karşı çıksa da, verginin kentin 1,5 milyon sakininin sağlığına yararlı olacağı düşünülüyor.

ABD'nin Philadelphia kentinde içecek endüstrisinin milyonlarca dolarlık engelleme çabalarına karşın, gazlı ve şekerli içeceklere vergi getirildi.
Philadelphia "kola vergisi" adı verilen vergiyi uygulayan ilk büyük ABD kenti olacak.
90 milyon dolarlık kaynak sağlayacak
Taraftarları, verginin kentin 1,5 milyon sakininin sağlığına yararlı olacağını söylüyor, karşıtlarıysa küçük işletmeler ve yoksul kesimleri vuracağını savunuyor. BBC'de yer alan habere göre, verginin gelecek Ocak ayında yürürlüğe konması ve bu yolla gelecek yıl 90 milyon dolar kaynak elde edilmesi bekleniyor.
Kentin Demokrat Partili Belediye Başkanı Jim Kenney elde edilecek vergilerin çocuk yuvaları, devlet okulları ve yeşil alanlar için harcanacağını söyledi. Kenney "Phladelphia bugün mahallelerimize ve eğitim sistemimize tarihi bir yatırım yaptı" dedi.
1 litre için 35 sent
Yeni uygulamada litre başına 35 sent vergi alınacak. Dağıtımcılar tüm şekerli ve yapay yollarla tatlandırılmış içecekler için vergi ödeyecek. Vergi yükünü tüketiciye yansıtıp yansıtmama konusunda ise serbest olacaklar.
Kola vergisi girişimleri ABD'nin 30'dan fazla eyaletinde başarısız olmuştu. Sadece California'nın Berkeley kentinde benzer bir vergi alınıyor.
İçecek şişeleme endüstrisinde servet kazanan milyoner işadamı Harold Hanickman verginin uygulanmaması için 1,7 milyon dolar harcadı. Honickman konuyu mahkemeye taşıyacağını söyledi.
Philadelphia'da yetişkinlerin yüzde 68'i ve çocukların yüzde 48'i aşırı kilolu ya da obez.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...