Tatil başladı, fiyatlar uçtu

Düzenleyen:
Tatil başladı, fiyatlar uçtu

Ekonomi Haberleri

Ramazan ayının ardından başlayacak 9 günlük tatil telaşı şimdiden başladı. Çanakkale çevresi, tatilcilerin gözde mekanı olurken yoğun ilgi, otel fiyatlarını da üçe katladı.

Çanakkale’nin Bozcaada ve Gökçeada ilçeleri başta olmak üzere, il merkezinden Assos - Küçükkuyu’ya kadar olan sahil şeridi, ramazan bayramı tatiline çıkmak isteyenlerin gözde mekanları oldu. Oteller, bayram rezervasyonlarına şimdiden başladı. Gelen büyük ilgi, otel fiyatlarını da artırdı. Bugün tek geceliği 90 lira olan bir otelin gecelik fiyatı, bayram tatilinde gecelik 250 liraya kadar çıkıyor. İşletmeler, bayram tatilinde, tek gecelik rezervasyonları ise kabul etmiyor. 

BOZCAADA’DA REZERVASYONLAR YÜZDE 90’A ULAŞTI 
Tatilin gözde mekanlarından Bozcaada’da oteller yüzde 90 doluluk oranına ulaştı. Bozcaada Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz, bayram için tüm hazırlıkların tamamlandığını söyledi. Tatil için gelecek misafirlerin hiçbir problem yaşamamaları için her detayı gözden geçirdiklerini söyleyen Yılmaz, “Şu an yüzde 90 doluluk oranını yakaladık. Bayrama yaklaştıkça bu doluluk oranının yüzde 100’e ulaşacağını tahmin ediyoruz. Biz sadece bu sene değil, bundan önceki dört -beş seneden de böyle yoğunluklara hazırlıklıyız. Biz hem yerel yöneticiler olarak, hem turizm işletmecileri olarak karşılıklı diyalog ve özveriyle bu yükün altından başarıyla kalkacağımıza inanıyoruz. Ama tedbirlerimize de devam ediyoruz. Trafikle ilgili geçen sene başlattığımız uygulamalar vardı. Hem tatili biten misafirlerimizin adadan dönüşlerinin rezervasyonla yapılması hem de ada merkezi dediğimiz bölgenin, gemiye gidecek rezervasyonlu araçlar haricinde trafiğe kapatılması uygulamasını geçen sene Haziran ayının ortalarından Eylül sonuna kadar başarıyla uygulamıştık. İyi de geri dönüşler oldu. Ufak tefek eksiklikleri de bu sene değerlendirerek gerekli tedbirleri aldık. İlçe trafik komisyonu kararları alındı. 27 Haziran Pazartesi gününden itibaren hem rezervasyonlu dönüşleri hem de ada merkezinin insanların daha rahat hareket edebilmeleri için araç trafiğine kapatılması uygulamasına başlayacağız. Özellikle rezervasyonlu dönüşler, adaya gelen misafirlerimizin dönüş telaşı yaşamadan tatillerini son ana kadar keyifle yapmalarını sağlıyor. İlçe içi ulaşımımız var. Bozcaada’da denize girilebilecek bütün koylara, yarım saatte bir, hatta yoğunluk halinde bu süreyi de beklemeden ulaşım sağlanabiliyor” dedi. 

FİYATLAR KONUSUNDA SIKINTI YAŞANMAYACAK 
Bozcaada’da fiyat konusunda önceki yıllarda yaşanan sıkıntıların yaşanmaması için de işletmelerle görüştüklerini söyleyen Yılmaz, “Bozcaada’da Turizm İşletmecileri Derneği var. İşletmelerin birçoğu buraya üye. Biz o derneğin yönetimiyle her zaman temas halindeyiz. Gerekli uyarıları yaptık. Onlar da açıkçası çok hassasiyetle yaklaşıyorlar. Üyelerine gereken bilgilendirmeleri yaptılar. Bu sene fiyat yönünden geçtiğimiz yıllarda yaşanan bir takım nahoş olayların yaşanmayacağını düşünüyoruz. Bizim hedefimiz, Bozcaada’da gelen misafirlerin ödedikleri ücrete değer kalitede hizmet almalarını sağlamak. İnsanlara fiyatlarınızı ayarlayın derken bir yandan da kaliteli hizmet vermemiz gerektiğini anlatıyoruz. Misafirlerimiz, gönül rahatlığıyla adamıza gelerek tatillerini geçirebilirler” diye konuştu. 

KÖRFEZ BÖLGESİ BAYRAMA HAZIR 
Çanakkale merkezden Küçükkuyu’ya kadar olan körfez bölgesinde de ramazan bayramı hazırlıkları sürüyor. Asıl yaz sezonunun ramazan ayından sonra başlayacak olması nedeniyle, işletmeler de hazırlıklarını buna göre yaptı. TURSAB Çanakkale - Körfez Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Turgay Kılıç, “Çanakkale Bölgesi ve Körfez bölgesinde, okulların kapanması ve yaz sezonunun gelmesi, yaklaşan bayram nedeniyle büyük talep olduğunu görmekteyiz. Doluluk oranlı, bayram dolayısıyla özellikle had safhada. Bu talepleri bekliyorduk. Yaz sezonunda bu bölgenin özellikle hareketli olacağını düşünüyoruz. Antalya, Bodrum, Ege kıyılarında turizmde yaşanan sıkıntıların bizim bölgemizde hissedilmeyeceğini düşünüyoruz. Bizim bölgemiz, farklı bir bölge. Bayramda bu yoğunluğunu görüyoruz, yaz sezonunda da göreceğimizi düşünüyoruz. Bölge olarak hazırız. Kış döneminden beri bu hazırlıklarımızı yaptık. Bölgemizde en iyi şekilde turizmi geçireceğimizi düşünüyorum” dedi. 

FİYAT ARTIŞI TALEPLERE GÖRE NORMAL 
Bayram döneminde fiyat artışlarının, oluşan talebe göre normal karşılanması gerektiğini de söyleyen Kılıç, “Turizm bölgelerimizde, özellikle Küçükuyu ve Assos gibi kıyı bölgelerimizde yaz sezonu dolayısıyla fiyatlar her zaman artar. Bu, taşımacılık gibi farklı sektörlerde de geçerlidir. Yaz sezonunda, talep arttıkça fiyatlar da artar. Bunun, çok uç, afaki rakamlar olmamak kaydıyla yadırganmaması gerektiğini düşünüyorum. Örneğin bir otelin gecelik fiyatı 90 lira ise 150 - 200 lira civarında olabilir. Ama kalkıp bir geceliğine bin lira gibi rakamlar talep ediliyorsa, bu bizlere, bölgemize sıkıntı olur. Ama bizim bölgemizde bilinçli otelciler var. Zaman zaman yaptığımız toplantılarda fiyat politikalarına dikkat etmemiz gerektiğini her fırsatta konuşuyoruz. Otelcilerimizin anlayışlı bir şekilde hareket edeceğini, afaki rakamlarla vatandaşlarımıza mağduriyet yaşatmayacaklarını düşünüyorum” diye konuştu. 

KAÇAK TURLARDAN UZAK DURUN 
Tatil planını, paket tur şeklinde yapan vatandaşları da uyaran TURSAB Çanakkale-Körfez BYK Başkanı Kılıç, “Bu turlarda özellikle TURSAB’a bağlı seyahat turlarıyla hareket etmelerini öneririm. Kaçak turlardan uzak durmak gerekir. Ucuz diye, belgesi olmayan, kaliteli araç, belgeli profesyonel tur rehberleriyle çalışmayan, acente görünümünde hareket etmeye çalışan kişilerden de uzak durmalı. Bölgemizde bir çok turizm acentesi var. Hepsi de işlerini çok iyi yapıyor. Vatandaşlarımız, belgeli, kadrosu iyi, araçları yeni, TURSAB’a bağlı, belgeli firmalarla tatillerini yaparlarsa en sağlıklısı, en doğrusu olur. Biz de kaçakları önlemek adına ciddi anlamda çalışmalarımızı yapıyoruz” dedi. 

MALİYEDEN TAM MESAİ 
Öte yandan, Bayramda sadece turizmciler değil, Maliye de tam mesaiyle çalışacak. Çanakkale Defterdarı Mustafa Işık, Bayram tatili süresince Çanakkale merkezden Küçükkuyu’ya kadar olan kıyı şeridiyle Bozcaada’da sıkı denetimler yapılacağını söyledi. İşletmelerin fiyat politikalarına karışmadıklarını söyleyen Işık, “Bizim için önemli olan, belgesini, verdiği fiyat üzerinden mi kesiyor? Biz buna bakıyoruz. Bayramda da arkadaşlarımız sahada sıkı bir denetim yapacaklar. İşletmelerin verdikleri hizmetler karşılığında aldıkları ücret miktarını zaten belediyeler ve diğer kurum kuruluşlar belirliyor. Bizim için, talep edilen bu ücretlerin karşılığında verilen fiş/fatura gibi belgenin tam olması önemli” dedi. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...