2.3 milyar dolarlık kongre

Düzenleyen:
2.3 milyar  dolarlık kongre

Ekonomi Haberleri

Türkiye'ye her yıl kongre için 2.5 milyon yabancı geliyor. Türkiye’nin 250 milyar dolarlık pazardan aldığı pay ise 2.3 milyar dolar

Turizm faaliyetlerini çeşitlendiren Türkiye kongre turizmi alanında cazibe merkezi olma yolunda ilerliyor. 100 milyon kişi ve 250 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşan dünya kongre turizminden Türkiye'nin aldığı pay 2.3 milyar dolara ulaştı. Verilere göre Türkiye'de yapılan kongre sayısı son 15 yılda yaklaşık 4 kat arttı. Buna göre, 2001'de 52 kongre düzenlenirken, bu sayı geçen yıl 211 oldu. Türkiye bu alanda 2001'de dünyada 34, Avrupa'da da 17. sırada yer alırken, şu anda dünyada 18, Avrupa'da ise 11. sırada bulunuyor. Her yıl ortalama 2.5 milyon civarında kişi kongre turizmi kapsamında ülkemize gelirken, Türkiye'nin bu alanda elde ettiği gelir de hemen her yıl artıyor. Buna göre, geçen yıl bu alanda 2 milyar 388 milyon bin dolar gelir elde edildi. Bu rakam son 4 yılda ise 10 milyar 312 milyon 819 bin dolar oldu. Türkiye'nin "megakent"i İstanbul ise bu alanda son 5 yıldır dünyanın ilk 10 şehri arasında yer alıyor. İstanbul'da 2001'de düzenlenen kongre sayısı 34 iken bu rakam geçen yıl 148 oldu. Bu süreçte İstanbul; Lizbon, Amsterdam, Brüksel, Seul gibi şehirleri geride bırakarak, dünya sıralamasında 26'ncılıktan 8'inciliğe, Avrupa'da ise 17'inci sıradan 7'inciliğe yükseldi.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, kongre turizmini önemli bir pazar oluşturmasının yanı sıra, göreceli olarak yıl geneline yaygın bir faaliyet olması, kişi başı harcamaların yüksekliği ile ev sahibi ülke veya kentin tanıtımına katkıları sebebiyle de önem taşıdığını söyledi. Ulusoy, "Kıyı turizminde kişi başına harcama 600-700 dolar civarındayken, bu rakamın kongre turizminde 2 bin-2 bin 500 dolar seviyesinde olması, ülkeler için bu turizm alanının ne kadar cazip olduğunu ortaya koyuyor" dedi.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...