E-devletle 1 milyar lşrayı aşan tasarruf

Düzenleyen:
E-devletle 1 milyar lşrayı aşan tasarruf

Ekonomi Haberleri

Yılda 8.5 milyon kez sorgulanan askerlik durumu için e-devlet kullandık ve kağıttan, zamandan, ulaşımdan 540 milyon lira kazandık

Osman Çobanoğlu ANKARA
Türkiye'de hemen hemen her adımda uygulamaya giren e-devlet uygulamaları, tasarrufun da kapısı oldu. Birçok hizmetin verildiği e-devlet sisteminden, sadece üniversitelere e-kayıt ve askerlik durum belgesi sorgulama hizmetleri yoluyla ulaşım, konaklama ve noter masrafları azalarak yılda 1.1 milyar liralık tasarruf sağlandı. Üstelik bu tasarruf miktarı, e-devlet sisteminin geliştirilmesi ve işletilmesi için harcanan tutarın 100 katına karşılık geldi. Türksat verilerine göre, e-devlet uygulamalarından askerlik durum belgesi sorgulaması, yılda ortalama 8 milyon 400 bin defa yapılıyor. Türksat’ın verilerine göre, söz konusu e-devlet uygulamalarından ‘askerlik durum belgesi sorgulaması’ yılda ortalama 8 milyon 400 bin defa yapılıyor. İnternet üzerinden yapılan bu işlemle birlikte, kağıt kullanılmamış oluyor ve kağıdın maliyeti 2 kuruş olarak hesaplandığında yıllık yaklaşık 168 bin liralık bir tasarruf sağlanıyor. Yapılan işlem ile muhtemel ulaşım maliyeti hesaplandığında (4,5 liradan) ise 38 milyona yakın bir tasarruf miktarı ortaya çıkıyor. İşgücü maliyetinden tasarrufa bakıldığında ise 502 milyon liralık (5 saat üzerinden) bir tasarruf dikkat çekiyor. Toplam tasarruf miktarı ise 540 milyon lira olarak görülüyor.
ÜNİVERSİTE İÇİN DEV TASARRUF
Bir diğer en çok kullanılan e-devlet uygulaması olan üniversitelere e-kayıt uygulaması ise yılda 667 bin defa kullanılıyor. Bu uygulama ile 233 milyon liralık konaklama ve ulaşım masrafı ile 384 milyon liralık işgücü masrafından tasarruf sağlanmış oluyor. Bu rakamlar da toplamda 617 milyon liralık bir tasarrufu getiriyor. Geçtiğimiz yıl tüm devlet üniversitelerinin kayıt işlemleri e-devlet üzerinden yapılmıştı. 2015 yılı sonu itibariyle 211 kurumun e-devlet üzerinde bin 389 e-hizmet bulunuyor.  Bunun yanı sıra aktif kullanıcı sayısının ise 25.7 milyon kişiye ulaştığı belirtiliyor. Bu kullanıcı sayısı 2014 yılına göre yüzde 28 oranında artış yaşandığını gösteriyor.

En çok sigorta ve araçları soruyoruz

E-devlette en çok kullanılan 5 uygulama; 4A sigorta hizmet dökümü, araç sorgulama, dava sorgulama, vergi borcu sorgulama ve günlük döviz kurları hizmetlerinden oluşuyor. 2015 yılında aylık ortalama 61 milyon olmak üzere toplam 737 milyon hizmet kullanımı yapıldığı belirtiliyor. E-devlet uygulamaları sayesinde şeffaflık sağlanıyor, maliyet düşüp verimlilik artıyor, bilgi alışverişi yapılıyor, işlemler daha hızlı ve etkin hale gelirken zamandan tasarrufun karşılığı bütün bu faydaları katlıyor. E-devleti kullananlar, "Bir belge için saatlerce beklediğimiz oluyordu. Şimdi okul kayıtları, emeklilik işlemleri, her şey bu yolla yapılabiliyor. Üstelik trafikte sıkışıp zamanı kaçırma sıkıntısı ise paha biçilmez" diyor.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...