Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Türkiye denizaltı ihalesini Fransa'ya karşı kazandı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Türkiye denizaltı ihalesini Fransa'ya karşı kazandı

Ekonomi Haberleri  / AA

Pakistan Savunma Üretim Bakanlığının açtığı denizaltı modernizasyon ihalesini, denizaltıyı yapan Fransız firmaya karşı kazanan Türkiye, ilk defa denizaltı gibi ileri teknoloji gerektiren bir alanda mühendislik ihracatı yapacak.

Son yıllarda birçok yerli ürün ve mühendislik çalışmasına imza atılan savunma sanayisi, ihracat alanında da bu başarıların meyvelerini topluyor.

Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM) Pakistan Savunma Üretim Bakanlığının açtığı denizaltı modernizasyon ihalesini, denizaltıyı yapan Fransız firmaya karşı kazanarak önemli bir başarıya imza attı. Türkiye böylece, ilk defa denizaltı gibi ileri teknoloji gerektiren bir alanda mühendislik ihracatı yapacak.

Pakistan Deniz Kuvvetlerinin envanterinde bulunan Agosta 90B sınıfı denizaltıların yarı ömür modernizasyonu amacıyla yapılan uluslararası ihalede, bu denizaltıları tasarlayıp üreten Fransız firmaya karşı yarışan STM, ihaleyi kazandı.

Biri kesin, opsiyonlu 3 denizaltının modernizasyonunu ilgilendiren anlaşma, Pakistan Savunma Üretim Bakanlığı ile STM arasında, Türkiye'nin Pakistan Büyükelçiliği ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı yetkililerinin müşahitliğinde Pakistan'ın Rawalpindi şehrinde imzalandı.

Zorlu rekabette kazanan STM oldu

Agosta 90B sınıfı denizaltıların modernizasyonuna yönelik proje kapsamında STM, anılan denizaltı gemilerinin tasarım ve üretimini gerçekleştiren Fransız DCNS Tersanesi ile son ana kadar zorlu ve uzun bir rekabet gerçekleştirdi. 16 Nisan’da başlayan ihale sürecinin sonucunda STM, Pakistan Savunma Üretim Bakanlığı tarafından teknik ve ticari olarak üstün bulundu ve ana yüklenici seçilerek sözleşme imzalandı.

Modernizasyon faaliyetlerinin Pakistan’daki lokal bir tersanede yapılacağı projede, ilk denizaltı 45 ay sonra teslim edilecek. Diğer denizaltıların ise 1 yıl ara ile modernize edilmesi planlanıyor.

HAVELSAN ve ASELSAN sistemleri de ihraç edilecek

Söz konusu proje, askeri gemi sektöründe, STM’nin de tasarım, entegrasyon, inşa gibi rollerle görev aldığı MİLGEM Projesi ile büyük atılım yapan savunma sanayisi açısından büyük önem taşıyor. Çünkü ilk defa bir yurt dışı denizaltı projesinde Türk firması ana yüklenici olarak seçildi. Bu sayede ilk defa denizaltı tasarım ve mühendislik hizmeti ihracatı yapılmış olacak.

Mevcut silah konfigürasyonunun değiştirilen sistemlerle entegrasyonunun da gerçekleştirileceği proje kapsamında HAVELSAN ve ASELSAN'ın sistemleri de ihraç edilmiş olacak. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...