‘Cep’te altın var

Düzenleyen:
‘Cep’te altın var

Ekonomi Haberleri

Eski cep telefonlarının ana kartının 1 tonundan 1 kilogram altın, 2 kilogram paladyum, yüksek miktarda da gümüş ve bakır madeni çıkıyor

Kullanım ömrünü tamamlamış ve teknolojiye uyum sağlayamayan eski cep telefonlarında servet yatıyor. Bu telefonlar, geri dönüşüm firmalarınca belli bir ücret karşılığında toplandıktan sonra içindeki altın, paladyum, gümüş ve bakır gibi madenlerin ayrıştırılması için Almanya, Belçika, Japonya, Çin gibi ülkelere gönderiliyor. Marmara bölgesinde bu konuda hizmet sunan bir firmanın genel müdürü Cengiz Coşkun, Türkiye'de aylık 1-2 ton cep telefonunun geri dönüşüm sürecine dahil olduğunu söyledi. Teknolojisi eski olan telefonlarda altın, paladyum, gümüş ve bakır gibi değerli madenlerin oranının yeni cep telefonlarına kıyasla çok daha fazla olduğunu dile getiren Coşkun, ''Eski ya da arızalı telefonlar toplanarak Almanya, Belçika, Çin, Japonya gibi ülkelere gönderilip, içindeki altın, paladyum, bakır ve gümüş gibi değerli madenler ayrıştırılıp ekonomiye kazandırılır" dedi. 
ÇİP VE ANA KARTTA
Bu cihazların işlemcileri ve çiplerinde altın kullanıldığını söyleyen Coşkun, "Ana kart üzerinde mevcut birçok devrenin birbirine bağlantı yolu ise gümüş ve bakır madeni ile yapılmaktadır. Maddi değeri altının yarı fiyatı olan paladyum madeni de ana kart üzerinde kullanılmakta" dedi. Coşkun'un verdiği bilgiye göre 7 bin adet cep telefonu 1 tona karşılık geliyor. 1 ton ana karttan da ortalama 1 kilogram altın, 2 kilogram paladyum ile yüksek oranlarda gümüş ve bakır madeni çıkıyor. 10-15 yıl önce üretilen ve hiçbir fonksiyonu olmayan telefonlardan çıkan değerli madenin de akıllı telefonlardan çıkanın iki katından fazla. 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...