Akkuyu’nun enerjisini AVM’ler tüketiyor

Düzenleyen:
Akkuyu’nun enerjisini AVM’ler tüketiyor

Ekonomi Haberleri

Türkiye'de sayıları 350'yi bulan ve gün ışığı almayacak şekilde tasarlanan AVM'lerin toplam elektrik tüketimi, Akkuyu Nükleer Santralinin günlük üretimini bitiriyor

Türkiye'de Akkuyu Nükleer Santali ile ilgili çalışmalar devam ederken, diğer taraftan elektrik tüketiminde yaşanan artış da dikkat çekiyor. Özellikle sayıları gittikçe artan AVM'ler, en fazla elektrik tüketimine imza atan yapılar olarak dikkat çekiyor. Bu durum, "Akkuyu" gibi alternatif enerji yatırımlarının da kaçınılmaz bir gereksinim olarak ortaya çıktığını gösteriyor. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Samsun Şube Başkanı Mehmet Özdağ, alışveriş merkezlerinin gün ışığı almayacak şekilde inşa edildiğini kaydederek, "Bunu tasarlayanlar, 'Gelen ziyaretçiler zaman kavramını şaşırsınlar, kendilerini burada kaybetsinler' diye mi yapıyor, bilemiyorum. Ancak gün ışığı almadığı için, elektrikle aydınlatma oluyor. Satış amaçlı ve reklam amaçlı özel aydınlatmalar da kullanılıyor. Bunun üstüne bir de klimalar ekleniyor. Dolayısıyla AVM'ler enerji canavarına dönüşüyor" diye konuştu.

BUGÜN ORTA ÖLÇEKLİ BİR AVM'NİN AYLIK ELEKTRİK GİDERİ, 15 BİN HANENİN TÜKETTİĞİ ELEKTRİĞİ BULUYOR
Orta ölçekli bir alışveriş merkezinin aylık elektrik giderinin, 15 bin hanenin tükettiği elektriğe eşit olduğunu belirten Özdağ, şöyle devam etti: "Ortalama bir AVM'nin kurulu gücü, yaklaşık 15 megavat. Bunun yüzde 30'nu kullansa, günde 5 megavat eder. Akkuyu'da tasarlanan nükleer santral ise 4 bin 800 megavat kurulu gücünde olacak. Türkiye'deki 350 civarında AVM'yi dikkate aldığımızda, Akkuyu Nükleer Santrali’nin bütün enerjisini bunlara gidecek. Dolayısıyla tamamen gün ışığına kapalı, her şeyi elektriğe bağlı mimariler yerine, güneş alacak şekilde tasarlanmış AVM modelinin kurala bağlanması lazım. Yani farklı enerji alteratiflerinin yolu açılmalı."
 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...