Sarılık ölçümü teknolojiyle kolaylaşacak

Düzenleyen:
Sarılık ölçümü teknolojiyle kolaylaşacak

Ekonomi Haberleri

TÜBİTAK’ın geliştirdiği cihaz ile yenidoğan bebeklerde kan alımına gerek olmadan sarılık seviyesi ölçülebilecek

Haber Merkezi ANKARA - TÜBİTAK yenidoğan sarılığının tespitine yönelik yeni bir cihaz geliştirdi. Daha öncesinde bebeklerden kan alımı yoluyla incelenen söz konusu hastalık yeni cihazla çok daha kolay ve acısız bir şekilde incelenebilecek. Yenidoğan bebeklerin yüzde 60’ında görülebilen bu hastalığın seviyesi transkütan (deri yoluyla) denilen bir sistemle tespit edilecek. Söz konusu çalışmaya TÜBİTAK BİLGEM tarafından oluşturulan bir ekip ile pilot proje olarak başlanmıştı. Geliştirilen cihaz ile yenidoğan bebeklerde kan alımına gerek olmadan sarılık seviyesini ölçülebilecek. Transkütan Bilirubin Ölçüm Cihazı (SOBE) adı verilen cihaz ile yenidoğan bebeklerde acısız, kolay, güvenli, maliyeti düşük ve hızlı bir şekilde sarılık tespiti yapılabilecek.
Söz konusu sarılık yüksek oranlarda gerçekleştiğinde beyin hasarına yol açabiliyor. Sarılık seviyesinin ölçülmesi için eskiden kan alımı gerekiyordu. Bu sürecin ağrılı, enfeksiyona açık, zahmetli, uzun süre gerektiren, yüksek maliyetli olmasından dolayı  sağlık çalışanları ve aileler tarafından tercih edilmediği belirtiliyor. Yeni sistemle güvenli, kolay, acısız, maliyeti düşük ve hızlı bir şekilde sarılık tespiti ve takibi yapılabiliyor. Cihazın optik düzeneğinde yer alan LED ışık kaynağı ile ölçüm alınarak yenidoğan bebeğin deri yüzeyi aydınlatılacak ve deri altından yansıyan ışık toplanacak. Toplanan ışık, analiz edilip hemoglobin, melanin ve derinin kalınlığı gibi etkiler incelenerek sarılığa sebep olan miktar hesaplanacak. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...