Telekom devi yuvayı terkediyor

Düzenleyen:
Telekom devi yuvayı terkediyor

Ekonomi Haberleri

Vodafone, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması sonrası Londra'da bulunan merkezini ülke dışına taşıyacağını duyurdu

Geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği’nden referandumla ayrılma kararı alan İngiltere’de şok dalgaları sürüyor. Brexit sonrası birçok uluslararası kuruluşun Londra’da yer alan merkezlerini AB ülkelerine taşıyacağı konuşulurken, telekomünikasyon devi Vodafone, Brexit'in uygulamaya geçmesiyle İngiltere'deki merkezini taşıyabileceği uyarısında bulundu. Haber kuruluşlarına elektronik posta göndererek açıklama yapan şirket, Avrupa serbest dolaşım bölgesinde kalmanın kendileri için önemli olduğunu açıkladı. NTV’de yer alan habere göre, Vodafone'un yöneticilerinden Vittorio Colao geçen hafta referandum öncesi bir televizyon kanalına verdiği röportajında İngiltere'nin AB'den ayrılmakla (Brexit) Vodafone'un uzun dönemli bütün planlarını tehlikeye atacağını belirtmişti.

KÂRIN YARIDAN FAZLASI AB'DEN
AB'ye üye ülkelerde geniş bir pazara sahip olan Vodafone'un 2015 yılında açıkladığı net kârın yüzde 55'i bu ülkelerden geliyor. Londra merkezli dev telekom şirketinin İngiltere'den kazandığı para ise kârının sadece yüzde 11'ini oluşturuyor. Vodafone yıllık finans verilerini açıkladığı raporlarında İngiltere'nin para birimi sterlin yerine avroyu kullanmaya başlamıştı. Şirket yaptığı açıklamada, “İngiltere'nin ayrılmasıyla olumlu katkıların kaçı masada olacağı oldukça meçhul” ifadelerine yer verilmişti.

TEK PAZARA ERİŞİM SORUNU
Brexit'in gündeme girmesinden itibaren İngitere'de birçok şirket, ülkenin AB'den ayrılmasıyla birliğin sunduğu en büyük imkanlardan olan ‘tek pazar’a erişimin oldukça kısıtlanacağını ve bunun da büyük bir sorun olduğunu dile getirmişti. Londra'da 16 bin çalışanı bulunan JP Morgan Chase ile birlikte Morgan Stanley ve HSBC gibi dev bankalar, ana birimlerini Frankfurt gibi Avrupa şehirlerine kaydırarak, İngiltere'deki iş gücünü dörtte bir oranında azaltmayı planlarken, ABD'li yayıncılık şirketi Bloomberg İngiltere'deki yatırımlarını gözden geçireceğini duyurmuştu. İngiltere'nin Kalkınma Bakanlığı'ndan Sajid Javid, ülkenin önde gelen şirketleriyle yaptığı toplantının ardından, “En büyük engel şirketlerin serbest pazara erişme hakkına sahip olmak istemeleri. Ben karar alma mekanizmalarında olmadığım için bunun sözünü veremem. Ancak bu konu benim birinci önceliğim” açıklamasını yapmıştı.

97’nci sırada 
Dünya üzerinde 26 ayrı ülkede bulunan Vodafone’un, İngiltere dışında 108 bin çalışanı bulunuyor. İngiliz telekom devi, 2005 yılında Uzan ailesinin kurduğu Telsim'i 4 milyar 550 milyon dolar karşılığında satın alarak Türkiye'de de faaliyete başlamıştı. Vodafone, Financial Times'in Borsa listesinde dünyanın 97’nci büyük şirketi unvanını elinde bulunduruyor.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...