772 Çinli firma Türkiye’ye yarım milyar dolar yatırdı

Düzenleyen:
772 Çinli firma  Türkiye’ye yarım milyar dolar yatırdı

Ekonomi Haberleri

Geçtiğimiz gün G-20 Bakanlar Zirvesi’nde Çin ile nükleer alanda iş birliği mutabakatı imzalayan Türkiye, bu ülke ile ilişkilerini güçlendirmeye devam ediyor.

Osman Çobanoğlu ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Çin Ulusal Enerji İdaresi Direktörü Nur Bekri ile yaptıkları nükleer enerji konusunda mutabakat zaptı imza töreninde Çinli firmaları Türkiye’ye davet etmişti. Edinilen son verilere göre; son 14 yıllık dönemde Türkiye’de 772 Çin sermayeli firmanın faaliyet gösterdiği ve bu firmaların Türkiye’de gerçekleştirdikleri doğrudan yatırım tutarının 508 milyon dolar civarında olduğu belirtildi. Söz konusu rakamlar 2002 yılından 2016 yılı Mart ayı sonunu kapsıyor. Çin’de faaliyet gösteren Türk yatırımcı firma sayısının ise 26 adet olduğu biliniyor. Bu firmaların yatırım tutarı 104 milyon dolar seviyesinde bulunuyor. Geçtiğimiz dönemde Türkiye’de düzenlenen G-20 zirvesinde de Çin ile ekonomik olarak bazı konularda anlaşmaya varılmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çin Cumhurbaşkanı Xi ikili olarak görüşerek Demiryolu İşbirliği Anlaşmasına imza atmışlardı. Bu anlaşma gereği Edirne-Kars Hızlı Tren projesinde Çinlilerin rol alması bekleniyor. Demiryolu hattının 6 farklı hattı bünyesinde barındırdığı belirtiliyor. Pekin’i Londra’ya bağlayacak modern ipek yolu olacak bu projenin 30 ila 40 milyar dolar değerinde olduğu söyleniyor.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...