Fiyata aldanmayın kaliteye bakın

Düzenleyen:
Fiyata aldanmayın kaliteye bakın

Ekonomi Haberleri

Ambalajsız, nerede veya ne şartlarda üretildiği bilinmeyen gıda ürünlerini sırf ucuz olduğu için almayın. Ürünün son kullanma tarihine ve üretim iznine bakın.

Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala alışveriş telaşı sardı. Şekerden tatlıya, çikolatadan lokuma kadar ürünler raflarda yerini alırken, uzmanlar özellikle gıda ürünlerinde fiyatından çok kalitesine bakılması gerektiği konusunda uyarıyor. Bayram alışverişi yaparken, satın alınacak ürünlerin üretim izni ve son kullanma tarihinin mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini belirten Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Utku Çopur, ''Satın alınacak gıda ürünlerinin fiyatından çok kalitesine bakılmalı. Ambalajsız, nerede veya ne şartlarda üretildiği bilinmeyen ürünlerin sırf ucuz olması ve görsellik arz etmesi sebebiyle satın alınıp tüketilmesi sadece bayramımızın sağlıksız geçmesine yol açmaz, kalıcı sağlık problemlerine de sebep olabilir. Çok ucuza satılan şeker, lokum, kahve ve kolonya gibi bayram ürünlerine vatandaşlar özellikle şüpheyle yaklaşmalı. Bu aşamada tüketiciler önce ürünün son kullanma tarihine sonra ise sırasıyla üretim izni olup olmadığına dikkat etmeli" dedi.
Tüketicilerin özellikle tezgahlarda açık olarak satılan ürünlerden kendi sağlıkları açısından mümkün olduğunca uzak durması ve fiyatları normal fiyatların aşırı derece altında satılan ürünlerin kesinlikle alınmaması gerektiğini belirten Çopur, ayrıca tüketicilerden satın aldıkları ürünler ambalajlı bile olsa içerik bilgilerine bakmalarını istedi. Özellikle çocukların gıdaların sebep olabileceği tehlikelerden korunması ve uzak tutulması gerektiğine dikkat çeken  Çopur, ''Koruyucu ve yapar boya maddesi içeriğine sahip ürünlerin çocuklar tarafından tüketilmesine engel olunmalı'' diye konuştu. 

Mat ve donuk renkli üründen uzak durun
- Bayram şekerleri fazla sertleşmiş ve donuklaşmış olmamalı. 
- Lokumlar ele yapışmamalı ve rengi canlı olmalı. 
- Çikolata alırken renginin aşırı mat ve donuk olmamasına özen gösterin. 
- Kolonyalar temiz gözükmeli, kokusu insanı rahatsız edecek düzeyde olmamalı, berrak ve akıcı olmalı ve ele döküldüğünde herhangi bir köpük oluşturmamalı. 
- Kahvelerin içinde de yabancı madde bulunmamalı.

Bayram alışverişinizi tok karnına yapın 
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, Ramazan Bayramı alışverişinin iftar ile sahur arasındaki zaman diliminde yapılmasını önerdi. "Aç karına alışverişe çıkmayın" uyarısında bulunan Şahin, ''Bayram alışverişini iftar ile sahur arasındaki boşlukta yapalım. Eğer gündüz bayram alışverişine çıkarsak aç karnına gözümüz doymaz. Gözümüz doymadığı içinde aç karnına gittiğimizde bayram alışverişlerinde yarım kilo şeker almamız gerekirken 2 ya da 3 kilo şeker alabiliyoruz. Ya da çeşit çeşit şeker alabiliyoruz. Bu dolaplarımızda ya bozuluyor ya da küfleniyor. Daha sonra bunları çöpe atıyoruz. Bunun sebebi de aç karnına alışveriş yapmak'' dedi. 

Pazarlar cıvıl cıvıl
Mahalle pazarları, son yıllarda bayramlık alışverişi yapmak isteyenleri, ucuz fiyat ve kaliteli ürün seçenekleriyle ağırlıyor. Domates, salatalık, taze fasulye, bamyanın satıldığı mahalledeki pazar tezgahlarının yanı başında dünyaca ünlü markaların kıyafetleriyle yarışan giyim ürünleri de alıcı buluyor. Geniş ürün yelpazesiyle adını Türkiye'ye "BOSPA" olarak duyuran Bostanlı'daki pazar yeri, yalnız dar gelirli vatandaşları değil, halk arasında "sosyete" tabir edilen üst gelir grubundan kişileri de ağırlıyor.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...