Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Milyonlarca aileye bayram müjdesi

Düzenleyen:
Milyonlarca aileye bayram müjdesi

Ekonomi Haberleri

Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, gelirine göre 400 lirayı bulan ve doğrudan 4 milyonu aşkın aileyi ilgilendiren genel sağlık sigortası priminin 50 liraya çekileceğini söyledi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, genel sağlık sigortasına ilişkin çalışmanın ayrıntılarını SABAH'a anlattı. Mevcut sistemin röntgenini çektiklerini belirten Soylu, "Genel sağlık sigortası konusunda şapkadan tavşan çıkardık. Çalışanların bakmakla yükümlü oldukları, hiçbir geliri olmayanlar (eski ifadeyle yeşil kartlılar), çalışmadığı halde sistemden istifade edenler var. Tüm kesimler düşünülerek sağlık sigortası sistemini masaya yatırdık" dedi. Üç ayrı tutarda olan sağlık primini tek kaleme düşüreceklerinin altını çizen Soylu, "Bu tutar 50 lira olacak. Sigorta primi ailelere yük getirmeyecek. Devlet de tahsilâtta sorun yaşamayacak" diye konuştu.

GELİR TESTİ KOLAYLAŞIYOR

Gelir testinin resen yapılarak kolaylaşacağını belirten Bakan Soylu, şunları söyledi: "GSS'de 7 milyon 300 bin kişisi bizim C1 denilen yeşil kartlılardan oluşuyor. Kalan kitlenin de G1, G2 ve G3 dediğimiz asgari ücretin belirli bir bölümü, onun üstü ve onun daha üstü olan gelir skalasına göre belirlendiği bir sağlık sistemimiz var. Bu dünyanın 'Bunu nasıl başarıyorsunuz' dediği bir sistem. 50 liraya düşürülmesi çok önemli. Bunu güçlendirecek adımlar atacağız."

4.2 MİLYON KİŞİ ÖDÜYOR

Hükümetin 2012'de yaşama geçirdiği gelir testi kapsamında tescil edilenlerin sayısı 12 milyonu buluyor. Ancak yaklaşık 4.2 milyon kişi sigorta primini 86, 170 ve 410 lira olmak üzere üç farklı dilimden ödüyor. Yaklaşık 7.5 milyon yeşil kartlının sigorta primini devlet karşılıyor. Prim yükünün aşağı çekilmesi ile birlikte milyonlarca kişi borçlanmaktan, sağlık hizmetinden mahrum kalmaktan kurtulacak.

HERKES NEFES ALACAK

Gelir testi yaptırmayanların borcu da yüksek prim üzerinden hesaplanıyor. Test yaptırmayanlar, "asgari ücretin iki katı geliri var" kabul ediliyor ve 410 liralık prim borcu çıkarılıyor. Yeni dönemde, emeklilik hizmetleri etkinleştiriliyor, prim teşvikleri yaygınlaştırılıyor ve özel hastane, vakıf hastanelerinden yararlanma kolaylaşıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun da takipte zorlanmayacağı yeni sistem önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacak. Gelir testinin resen yapılması sağlanarak, bazı kısıtlar kaldırılacak.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...