Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Zeytinyağında yüksek fiyatlar üreticiyi vurdu

Düzenleyen:
Zeytinyağında yüksek fiyatlar üreticiyi  vurdu

Ekonomi Haberleri

18 TL'den başlayan üretici fiyatı sebebiyle ihracat ve iç tüketim yarı yarıya geriledi. Bunun üzerine fiyatlar 10 TL'nin altına düştü

Zeytinyağında sezon başında 18 TL civarında oluşan üretici fiyatı, hem iç piyasa da hem de ihracatta büyük kayıplara yol açtı. Zeytinyağı ihracatı yılın ilk 7 aylık döneminde yüzde 49’luk düşüşle 5 bin 555 tona kadar geriledi. Market satışlarında da yüzde 45’lere varan gerilemeler oldu. Bunun üzerine üretici fiyatları son dönemlerde 8-11 TL düzeylerine kadar düştü. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, "Sezon başında 143 bin ton olarak açıklanan rekolte, 170 bin tona çıktı. Üreticiye de, '18 TL’den düşük fiyata satmayın' şeklinde açıklamalar gitti. Bu, maalesef herkesin aleyhine sonuçlandı. Ancak 80 bin ton, iç piyasada tüketilebildi. İhracatta da 7 dolarlık fiyatla; İspanyol, İtalyan, Yunan rakiplerle mücadele edilemedi. Çünkü orada fiyatlar 4-4.5 dolar düzeyinde oluştu. Son 2-3 ayda bizde fiyatlar 8-11 TL’ye gerilese de ihracatımıza katkı yapmıyor. Çünkü bağlantılar sezon öncesinde yapıldı. Kaybımızı telafi etmek çok zaman alacak" diye konuştu.
Zeytincilik sektörünün problemlerinin çözümü için sektörün bütün kesimlerinin güçlü iş birliğine gitmesi gerektiğini vurgulayan Er, şöyle devam etti: “Türkiye, zeytin ve zeytinyağı üreten ülkeler arasında kişi başına tüketiminin 1-1.5 litre ile en düşük düzeyde olduğu ülke. Yunanistan, İtalya, İspanya gibi ülkelerde 14-26 litre aralığında. İç piyasada da tüketimin artırılması için yapılacak çok şey var."

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...