Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Türk Akımı'na kardeş geliyor

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Türk Akımı'na kardeş geliyor

Ekonomi Haberleri  / AA

Kremlin'e yakın Rus kaynaklar önümüzdeki haftalarda Türk Akımı ya da ona benzer bir Türk boru hattı projesini duyuracaklarını söyledi.

Brüksel Carnegie Enstitüsü Enerji Uzmanı David Livingston, son dönemde Türkiye-İsrail-Rusya üçgeninde yaşanan gelişmelerin  söz konusu ülkeler için önemli olduğunu belirterek, "Eğer Rusya, Türkiye ve İsrail arasındaki işbirliği kuvvetlenirse ki bence bu kesinlikle ekonomik mantığa uygun olarak desteklenmesi gereken bir gelişme, Türk Akımı ile ilgili görüşmeler çok da uzak değil." dedi.

Livingston, İsrail'in ardından Türkiye ile Rusya arasındaki  ilişkilerin normalleşmesi noktasında, son günlerde yaşanan diplomasi trafiğini ve  bunun enerji dünyasında sebep olabileceği gelişmeleri AA muhabirine  değerlendirdi.

Rusya ile Türkiye arasındaki yakınlaşmanın Washington açısından sürpriz olduğunu ifade eden Livingston, "Aslında iki ülkenin birbirine enerji, politika ve ekonomi olarak ihtiyaç duyduğu göz önüne alınırsa yaşanan gelişmeler  sürpriz olarak değerlendirilmemeliydi." diye konuştu.

Kremlin'e yakın Rus kaynakların Türk Akımı projesinin yenilenmiş  haliyle gündeme geleceği konusunda sinyaller verdiğini belirten Livingston, şöyle  devam etti:

"Kremlin'e yakın Rus kaynaklar Türk Akımı projesinin yenilenmiş  şekliyle gündeme geleceği konusunda sinyaller veriyor. Başlangıçta planlandığı  gibi dört hat olabilir ya da değil farketmez. Bence önümüzdeki haftalarda Türk  Akımı ya da ona benzer bir Türk boru hattı projesi duyacağız. Rusya için Türk  Akımı'nın itibarını arttırmak Kuzey Akım-2 projesinin onaylanmasına daha az  ihtiyaç duyduklarını gösterecek bir adım olacaktır. Rusya'nın doğalgaz  alanlarında kullanmadığı ciddi bir kapasite var ve bu da Türk Akımı'nı beslemek  için kullanılabilir. Bu kapasite hem Rusya içerisinde yerel kullanıcılar için  kullanılabilir, hem de kalan kısmı hızlıca göndermek için aktif hale  getirilebilir."
 
İSRAİL-TÜRKİYE-RUSYA İŞBİRLİĞİ

Livingston, İsrail ile Türkiye'nin yakınlaşmasının Rusya'yla yapılan  görüşmelerle paralel ilerlediğini hatırlatarak, "Haziranın başında Netanyahu  Moskova'ya gitmiş ve Putin'e Rusya'nın İsrail'in doğalgaz alanlarını geliştirmesi  için davette bulunmuştu. Gazprom'un Polonya'ya sattığı gaz için yaptığı anlaşma  2022'de sona erecek ve İsrail aynı miktarı satın alabilecek bir aday olabilir.  Eğer Rusya, Türkiye ve İsrail arasındaki işbirliği kuvvetlenirse ki bence bu  kesinlikle ekonomik mantığa uygun olarak desteklenmesi gereken bir gelişme, Türk  Akımı ile ilgili görüşmeler çok da uzak değil." değerlendirmesinde bulundu.

Merkezi Brüksel'de bulunan düşünce kuruluşu Avrupa Jeopolitik  Forumunun enerji uzmanı Ben McPherson da Ankara-Moskova hattındaki gelişmelerin  bölgesel istikrar ve enerji güvenliği için önemli ve iyi adımlar olduğunu ifade  etti.

Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından 7 aydır karşılıklı  yaptırımlarla devam eden Türkiye-Rusya ilişkileri, 27 Haziran'da Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e gönderdiği mektupla  yeniden şekillenmeye başladı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın, Erdoğan'ın 'geçen kasım  ayında Rus askeri uçağının düşmesiyle ilgili derin üzüntü duyduğunu' belirttiğini  aktardığı mektubun ardından, 29 Haziran'da Putin'in teşekkür telefonu gelmiş ve  iki lider arasındaki görüşmenin olumlu geçtiği bildirilmişti.

Aynı dönemde Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesi  için de adımlar atıldı ve mutabakatlar imzalandı.

Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesiyle Rus gazının Türkiye  üzerinden Avrupa'ya aktarılması planlanıyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...