Yemek yapmayı öğrenin doktordan fazla kazanın

Düzenleyen:
Yemek yapmayı öğrenin doktordan fazla kazanın

Ekonomi Haberleri

Yeme içme sektörü, iyi aşçıları kapışıyor. Aşçı yetiştiren okullarda yıllık 5 bin ile 32 bin lira arasında ödemeyi göze alanların stajyer maaşı bile 1500-2000 liradan başlıyor...

Yemek kültürü açısından zengin bir mutfağa sahip olan Türkiye'de 'mutfak okulları' sektörü hızla büyüyor. 7-8 aylık kurslar ya da üniversitelerin ön lisans ve lisans bölümlerinden mezun olup aşçı olanlar kapışılıyor. Aşçı komisi olarak işe başlayanlar dah9i 1500-2000 lira ücret alırken, 4-5 yıldızlı otellerin şeflerinin aylık kazancı 30 bin lirayı buluyor. Ortalama bir pastanenin çalıştırdığı pasta ustalarının maaşı dahi 7 bin liraya ulaşıyor. Aşçılık eğitimi almak için de devlet ve vakıf üniversitelerinin 2 yıllık ön lisans ve 4 yıllık eğitim programlarının yanı sıra özel sektörün işlettiği, birkaç yüz liradan başlayıp 32 bin lirayı bulan mutfak okulları da bulunuyor. 
Yiyecek-içecek sektörünün nitelikli eleman ihtiyacını karşılamayı hedefleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (İSMEK) ve Tüm Restoranlar Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) iş birliğiyle kurulan Mutfak Sanatları Okulu da ücretsiz kurs imkânıyla öne çıkıyor. Mutfak yöneten şeflerde 15 bin lirayı bulan maaşlar dolayısıyla da gençlerin gözdesi haline gelen aşçılık okullarından bazıları, katılımcılara kredi seçeneği de sunuyor.  

TV'LERİN ETKİSİ BÜYÜK
Özyeğin Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Mehmet Teoman Alemdar, mesleğin toplumdaki algısının yükselmesinde tanınmış şeflerin sunduğu yemek programları, yüksek ücretler, yemek kültürünün gelişmesi gibi etkenlerin bulunduğuna dikkat çekti. Bu sayede üniversitelerde 2 yıllık ön lisans ve 4 yıllık lisans programlarının açıldığını ifade eden Alemdar, "Aşçılık insanların kendini ifade edebileceği bir alan olarak da öne çıkıyor. Bu eğitimin alanının mutfak sanatları olması da bu düşünceyi doğruluyor" dedi. Özyeğin'de uygulamaları Gastronomi ve Mutfak Sanatları programı ile ilgili bilgi veren Alemdar, "Eğitim süresi 1 yıl İngilizce hazırlık ve 4 yıl lisans eğitimi olmak üzere 5 yıl.  bu yıl KDV dahil 32 bin 300 lira olan ücreti olan bölümü kazanacak öğrencilerin, ÖSYM'den alacakları YGS-4 puanına göre yüzde 100'e kadar burs imkânı da mevcut. Mezun olanlar kendi işini kurmaya eğilimli olsa da 1800-2500 lira bandında başlangıç ücretiyle iş bulabiliyorlar" dedi.

Kredi alıp aşçılık okuyan da var
Tüm Restoranlar, Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Genel Sekreteri Murat Şahin de, İSMEK ile birlikte kurdukları Üsküdar'daki Mutfak Sanatları Okulu'nun 8 branşta eğitim vereceğini belirterek, öğrenciden branşına göre değişmekle birlikte sarf malzemesi giderleri için 100-200 lira arası katkı talep ettiklerini, 1.5-2.5 ay arasında değişen süreli branşları bulunduğunu ve bir dönemde 8 branşta toplamda 110 öğrenciyi mezun edip sektöre kazandırmayı hedeflediklerini, 'ücretsiz' eğitim veren okul için TÜRES olarak 300 bin liranın üzerinde yatırım yaptıklarını söyledi. Mutfak Sanatları Akademisi (MSA) Genel Müdürü Sitare Baras ise, mutfak yöneten executive chef'lerin 10-15 bin lira üzerinde görev yaptığını, tecrübe kazananların kendi mutfaklarını kurduğunu belirterek, "MSA'da 10 günlük profesyonel mutfağa hazırlık eğitimi 1850 lira. 8 aylık profesyonel aşçılık eğitimi 20 bin 600 lira, 12 ay süren ileri seviye aşçılık eğitimi ise 31 bin 600 lira. Eğitim kredisi uygulamamız var. Bundan yararlananlar eğitim döneminde kredi faizini ödüyor. Mezun olup işe başladıklarında ise ana parayı ödüyorlar. Böylece eğitimi almaya karar veren öğrenci, bütün sorumluluğu da üstlenmiş oluyor" dedi.

EN AZ 170 PUAN
- Üniversitelerin aşçılık ve mutfak eğitimi bölümleri, YGS 4 puan türüne göre öğrenci alıyor. Bazı özel üniversiteler en düşük 170 puana yüzde 25 burs verirken, 397 puana yüzde 100 burs verenler de var. Devlet üniversitelerinde ise 250-300 puan arasında öğrenci kabul ediliyor.
- Tıp fakültesi isteyip, ücretli okumayı göze alanların bile en az 402 puana (Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi) ulaşması gerekiyor. Yurt içindeki iyi üniversitelerden birine girebilmek için ise 570 civarında puan almak gerekiyor. Doktor olmak için alınması gereken temel eğitim ise 7 yıl.

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...